Nordjyderne er vilde med at fjerne plastikaffald

30 nordjyske familier har meldt sig til at indsamle, dokumentere og forske i den plast, der rammer de danske strande.

Det er WWF Verdensnaturfonden, der sammen med Netto har søsat et landsdækkende borgerdrevet forskningsprojekt, Projekt Plastik-Smart. Foreløbig har flere end 500 familier allerede ansøgt om at være med - heraf godt 30 nordjyske familier ved Klitmøller og Nr. Lyngby.

Projekt Plastik-Smart giver familier mulighed for at blive klogere på plastikudfordringen i Danmark, da plasticeksperter fra WWF Verdensnaturfonden hjælper familierne med den håndholdte strandforskning.

Projektet er landsdækkende og foregår på 10 strande i de første dage af maj. Ud af de mange ansøgere vil 40 familier inviteres med i projektet, og alle andre familier klædes på til selv at forske videre ved hjælp af en mobilapp, når de færdes på strandene i fritiden.

De data, der indsamles af familierne, indgår i WWF Verdensnaturfondens arbejde med at forebygge, at plastik ender i den danske natur, og bliver samtidig en del af en stor international plastikundersøgelse.

Hos Netto, der dels har et langvarigt strategisk samarbejde med plastikeksperterne fra WWF Verdensnaturfonden, og dels er partner på strandprojektet, er man glad for opbakningen fra nordjyderne.

- Projekt Plastik-Smart er et super initiativ, der sætter fokus på at når plastikken ender i naturen som affald, så er det et kæmpe problem. 30 familier er virkeligt flot opbakning, men vi vil gerne have engageret endnu flere nordjyder i alle aldre, for det er en vigtig sag for os lokalt med så meget kystlinje, siger Claus Sjödin, regionschef for Nordjylland i Netto.

WWF Verdensnaturfonden ser den store opbakning fra familierne som et tegn på, at danskerne er klar over, at naturen har brug for en hjælpende hånd imod plastikken.

- Vores natur og vilde dyr er plaget af plastik også herhjemme i Danmark. Plastikken står ikke bare dyrene ihjel og skader vores havmiljø, den ender også som mikroplastik i vores spisefisk. Derfor er det ekstremt vigtigt, at vi får fokus på plastikaffald i vores danske natur, og at vi sammen med Netto giver en masse familier mulighed for at være en del af løsningen på problemet, siger Bo Øksnebjerg, der er generalsekretær i WWF Verdensnaturfonden.


Seneste nyt

fra Nordjylland