Nordjyderne mangler viden om a-kasser

En fjerdedel af nordjyderne tror fejlagtigt, at de automatisk har ret til kontanthjælp ved ledighed. Blandt nordjyder uden ledighedsforsikring, er tallet mere end hver tredje.

Det viser en ny undersøgelse foretaget af Catinét for Arbejdsløshedskassen STA.

Ny undersøgelse fra Catinét viser, at nordjyderne mangler viden om a-kasser, dagpenge og kontanthjælp.

- Mange får sig en økonomisk forskrækkelse, når de bliver ledige. Desværre oplever vi en del, der tror, at de automatisk har ret til kontanthjælp og først henvender sig til os, når det er for sent, siger regionsleder for STA i Nordjylland, Anja Jørgensen.

Hun forklarer, at mens man blot skal have været medlem af en a-kasse og haft arbejde i et år for at få udbetalt dagpenge, gælder der andre regler for kontanthjælp.

- Ens ægtefælle har pligt til at forsørge en, ligesom man skal bruge hele sin formue, før man kan få kontanthjælp fra det offentlige. Det medfører blandt andet, at man skal sælge ejerbolig og bil, og det kan selvsagt have alvorlige økonomiske konsekvenser for en familie, fortæller Anja Jørgensen.

Undersøgelsen fra Catinét viser, at det især er nordjyder uden ledighedsforsikring, der mangler viden på området. 39 % af de ikke-forsikrede tror, at de automatisk har ret til kontanthjælp ved ledighed, mens 28 % ikke kender forskel på en a-kasse og en fagforening.

Har du et godt tip?

Flere nyheder fra TV2 Nord