Nordjydernes Nationalret: Limousinebøf fra kæmpe kvæg

03:57

Madhuset Foto: Philip Elberling (arkivfoto)

1 af 2

Se den anden opskrift af fire i konkurrencen om at blive Nordjyllands nationalret.

Nordjydernes Nationalret skal findes i løbet af denne uge, og der er fire deltagere med i kapløbet. De første to kan du se i mandagens udgave af Nordjylland Live, mens de to sidste er med tirsdag klokken 19.30.

Onsdag bliver vinderen så kåret af tre kyndige dommere, og torsdag serverer vi vinderens ret til 40 sultne TV2/Nord-seere.

Den anden deltager i konkurrencen er Pia Hoff Hjort. Hendes Limousinebøf med grov kartoffelmos, lune rødbeder, masser af bløde løg og pandesovs kan du i mandagens udsendelse.

Opskriften til top personer er som følger:

Grov mos:

600 g. skrællede kartofler- King Edward, Sava eller Bintje, da disse typer koger nemt ud.

100 g tern af knoldselleri

200 g tern af gulerod

vand så det dækker.

Koges nu mør

Gem vandet da det også skal bruges til sovsen

Kartofler, selleri og gulerødder kommes i en skål og der tilsættes:

2 tsk groft salt, 20 drej på peberkværnen , 1 dl kartoffelvand og 1 rå æg tilsættes.

Rør det hele til mos.

Lune rødbeder:

200 g rødbeder skrælles og skæres i skiver eller tern.

Koges møre i vand tilsat 2 tsk. groft salt.

Hæld vandet fra og tilsæt:

1 spsk sukker og 2 spsk æbleeddike.

Lad nu rødbederne simre for lavt blus indtil væsken er fordampet.

Brunede løg:

400 g pillede løg skæres i halve ringe.

Kommes i en kasserolle med 25 g. rigtigt smør- gerne fra Ryå Mejeri smeltes først

og tilsæt læggene. Bliv og rør i dem så de ikke brænder på.

Når de har fået lidt farve, tilsæt da 1 spsk sukker, 1 tsk salt og en skvis kartoffelvand.

Skru ned for varmen og rør i dem engang imellem.

Hakkebøfferne af Limousinekvæg:

Det kan selvfølgelig være af alt muligt kvæg. Jeg har valgt Limousine, fordi det er dem vi avler.

400 g. hakket Limousine kød formes i 2 bøffer.

25 g. rigtigt smør, Ryå

100 g. mel

4 dl. kartoffelvand.

Kulør efter behag

2 tsk. groft salt og 20-30 drej på peberkværnen

Bøfferne steges på en varm pande hvor fedtstoffet er rapsolie som lige dækker panden i et tyndt lag.

Når bøfferne er brunet af, tages de af panden som nu skal bruges til at lave sovs på. Skru ned for varmen

Smelt smørret på panden oveni det som ligger der fra bøfferne.

Tag nu panden fra varmen og rør melet i. sæt panden tilbage på blusset, og rør kartoffelvandet i.

Kog nu sovsen godt igennem så den ikke smager af mel og tilsæt en smule af de brunede løg samt bøfferne. De bliver nu færdige i sovsen. Det er fordi så kommer kødsaften ud og går nytte i sovsen og bøfferne bliver aldrig tørre. Heller ikke hvis man giver dem så lang tid, at de bliver gennemstegte.

Jo rødere en bøf er - jo mere smager den af.

Husk at se med i aften, hvor du kan se Pia vise sin ret frem.

Har du et godt tip?

Flere nyheder fra TV2 Nord