Nordjylland indtager bundplads: Har færrest kvindelige læger

Ikke nok med at Nordjylland har landets laveste andel af kvindelige læger, så er regionen også den, der oplever den største nedgang i antallet af praktiserende læger.

En tur forbi lægen for 40 år siden bød ni ud af ti gange på et tjek ved en mandlig læge. Går du derimod til lægen i dag, så er chancen for at møde en kvindelig læge nu pludselig størst. Faktisk er 51,2 procent af alle Danmarks praktiserende læger kvinder, viser en ny opgørelse fra Praktiserende Lægers Organisation – også kaldet PLO. Ud af landets 3436 praktiserende læger er 1759 kvinder, og kvinderne er dermed for første gang i overtal.

Men mens tallene på landsplan sætter historisk rekord, så ser det helt anderledes ud i Nordjylland. Ud af landsdelens 303 praktiserende læger er der kun 45 procent, der er kvinder. Regionen er derfor et godt stykke fra landsgennemsnittet på 51,2 procent. Med tallet 45 vinder Nordjylland den tvivlsomme ære af at være den region med den laveste andel af kvindelige læger. 

I stor kontrast til Nordjylland står Region Hovedsatden og Region Midtjylland. De er nemlig de regioner med det største antal af kvindelige praktiserende læger.  

Opgørelsen viser desuden, at antallet af praktiserende læger i løbet af de sidste ti år er faldet betydeligt. Sammenlignet med 2007 er der nu på landsplan 200 færre læger, men også her er Nordjylland den region, der klarer sig dårligst.

Hvor 370 praktiserende læger i 2007 holdt til i landsdelen, er tallet nu i 2017 nede på 303. Det er et fald på 18 procent. Region Sjælland er den region, der kommer tættest på Nordjyllands rekordstore mandefald, og det gør de med et fald i antallet af læger på 9,3 procent. 


Seneste nyt

fra Nordjylland