Jobsucces: Nordjylland oplever den laveste ledighed i ti år

Ikke siden februar 2009 har ledigheden været så lav som nu. I Vesthimmerland betyder det, at Jobcenteret i høj grad er med til at rekruttere nye ansatte til virksomhederne.

Beskæftigelsen steg med 3.675 fuldtidspersoner i Nordjylland fra november 2017 til  november 2018. Det svarer til en stigning på 1,7 pct.. Fra januar 2018 til januar 2019 er den nordjyske ledighed faldet med 1.188 bruttoledige, hvilket svarer til et fald på 8,5 pct. 

- Det er gode tider på det nordjyske arbejdsmarked med en flot fremgang i beskæftigelsen på over 3.600 og et fald i ledigheden på over 1.100. Den stigende beskæftigelse og faldende ledighed giver dog også en række udfordringer. Virksomhederne oplever i stigende omfang, at det er svært, at finde nyt personale, som præcist matcher deres behov, siger Lars Christensen, formand for Det Regionale Arbejdsmarkedsråd i Nordjylland.

De gode tider på arbejdsmarkedet smitter af på Jobcenteret i Vesthimmerlands Kommune. Nu kan de borgere, som før havde svært ved at få et job få en chance, for at blive en del af arbejdsmarkedet.

Uddannelses- og arbejdsmarkedschef i Vesthimmerlands Kommune, Lone Lollesgaard siger:

- Det der giver rigtig god mening er, at have et tæt samarbejde med kommunens virksomheder og på den måde hjælpe dem, der selv har svært ved at få fodfæste på arbejdsmarkedet. Der er Danpo er godt eksempel, hvor vi lige nu har 20 borgere ansat i jobrotation.

Vesthimmerlands Kommunes største arbejdsplads – fjerkræslagteriet Danpo i Aars mærker tydeligt, at det er blevet sværere at finde nye folk. Tidligere kom de af sig selv, eller også fandt virksomheden dem via mund til mund-metoden, men så let går det ikke længere.

- Vi kan godt mærke, at der er næsten fuld beskæftigelse og at det er ret svært at få nye folk. Der går jo skrøner om, at man bare kan troppe op her og få et job, og vi ville også gerne tilbyde det, men der kommer bare ikke nogen og søger af sig selv længere, siger produktionschefen på Danpo, Daniel Vraa.

På Danpo betyder det, at danskundervisning er en del af arbejdet. Hele 70 procent af Danpos arbejdsstyrke på ca. 500 mand er nemlig udlændinge. Alligevel holder slagteriet fast i dansk som arbejdssprog.

- Vi synes det er vigtigt, at vi kan tale sammen i produktionen. Det er vigtigt, at vi forstår hinanden og på den måde kan dygtiggøre os. På den måde hjælper vi vores ansatte, men vi de hjælper også os, siger Daniel Vraa.

Danpo i tal

* Danpo i Aars slagter hver dag 180.000 kyllinger. Det giver 44 millioner kyllinger om året.

* Der er lige nu ansat medarbejdere med 35 forskellige nationaliteter på Danpo.

Ifølge Danmarks Statistik er ledigheden i Nordjylland nu på 4.2 procent. Det er kun en halv procent mere end den gennemsnitlige ledighed på landsplan.

Fra januar 2018 til januar 2019 er ledigheden faldet med 1.188 bruttoledige, hvilket svarer til et fald på 8,5 pct. Ledigheden har været faldende i næsten alle nordjyske kommuner, undtagen på Læsø, hvor den steg med 2 fuldtidspersoner. 

 
 

 

 


Seneste nyt

fra Nordjylland