Nordjyllands Politi: ikke sag mod advokat

Der er ikke grund til at kritisere forsvarsadvokat for at lave egen efterforskning. Derfor vil Nordjyllands Politi ikke forfølge advokat.

Afslutter undersøgelse
Nordjyllands Politi oplyser nu, at de har afsluttet deres undersøgelser mod Michael Juul Eriksen. Historien er bragt up to date på det punkt.
Politiet har nu besluttet ikke at køre en sag mod den århusianske forsvarsadvokat Michael Juul Eriksen.

Advokat efterforskede
Advokaten bragte sig selv i søgelyset, da han i en spektakulær drabssag på egen hånd forsøgte at finde materiale i Sverige, der kunne gavne klienten.

- Vi blev først bekendt med det, efter at sagen var slut. Vi valgte at gå og ind og sikre kopi af nogle avisartikler og en fjernsynsudsendelse, hvor advokaten fortæller om det, hvis det skulle munde ud i en sag. Men der kom aldrig nogen anmodning fra statsadvokaten og vi har nu selv vurderet, at der ikke er grundlag for at gøre mere, siger chefanklager i Nordjyllands Politi, Søren Gade.

Forsvarer i Suldrup-drabssag
Michael Juul Eriksen var forsvarer for den kvinde, der var tiltalt for drabet på sin egen mor i den såkaldte Suldrupsag. Tidligere havde kvindens far også været mistænkt i sagen, men han blev aldrig tiltalt.

Medarbejder i Sverige
Advokaten sendte en medarbejder en uge til Sverige, hvor familien havde boet i en årrække, for at lede i lokale avisarkiver efter en sag, som faren tidligere havde været indblandet i. Formålet var at sandsynliggøre, at faren kunne være drabsmanden. Men medarbejderen fandt aldrig noget brugbart i arkiverne.

Skal bruge politiet
Herhjemme er udgangspunktet, at hvis en advokat ønsker noget efterforsket, skal han bede politiet om at gøre det. Derfor er det kontroversielt, når advokater på egen hånd søger efter materiale i en sag.

Ingen tillid til politiet
Men Michael Juul Eriksens begrundelse for at sætte sine egne folk på sagen er netop, at han ikke har tillid til politiets efterforskning.

- Når man kun har klientens interesse, så kommer der nogle ting frem, som ellers ikke ville dukke op. Politiet låser sig ofte fast på et bestemt synspunkt, mener han.

Stolede ikke i terrorsag
Kollegaen Thorkild Høyer stoler heller ikke på, at politiet altid efterforsker objektivt. Han havde for nylig mistillid til de mastemålinger, som skulle angive den tiltaltes færd i terrorsagen fra Glostrup. Han fik dem gennemgået én gang til, og der viste sig også at være en fejl i materialet.

- Vi har forpligtelse til at få sagen oplyst så godt som muligt. Nogle er bange for reaktionen fra systemets side. Men jeg mener, det er noget, man må tage med som forsvarer, siger Høyer.

Frygter dommere
Han påpeger, at alt for mange advokater holder igen, fordi de frygter at blive kritiseret af dommere og anklagere.

Evig diskussion
Og de vidtgående metoder er til evig diskussion blandt advokater, fortæller Mette Lauritzen, som er næstformand i bestyrelsen hos Landsforeningen af Beskikkede Advokater. Selv bakker hun op om Thorkild Høyer.
- Risikoen er, at man kan blive mødt med mistanken om, at man har plantet et bevis. Men der er for mange forsvarere som er lidt for tilbageholdende og bange for at tjekke nogle ting selv, siger hun.

Blakket område
Også juraprofessor Gorm Toftegaard Nielsen betegner det som et "blakket område", der kræver særskilte vurderinger, fordi efterforskning normalt er forbeholdt politiet. Juul Eriksens Sverige-tur ser han som et grænsetilfælde.

- Men jeg vil umiddelbart sige, at hvis en forsvarer foranstalter en efterforskning i udlandet, så bør man nok også se nærmere på det, siger Gorm Toftegaard Nielsen.


Seneste nyt

fra Nordjylland