Nordjysk bølgeenergianlæg mangler millioner for at kunne gennemføre test

Sæby-virksomheden Crestwing har endnu ikke opgivet at få deres bølgeenergianlæg Tordenskiold i havet, men der mangler seks millioner kroner, før en testperiode kan blive skudt i gang.

Det nordjyske bølgekraftanlæg Tordenskiold, som er udviklet af Sæby-virksomheden Crestwing, er klar til at blive testet i havet. Det store anlæg kommer dog ikke ud i bølgerne, før der er fundet penge til at finansiere den to år lange testperiode, som anlægget efter planen skal gennemgå.

- Status er, at jeg på en måned kan have anlægget klar til at blive søsat, men det er økonomien, jeg ikke har på plads endnu. Jeg har økonomi til at søsætte anlægget, men ikke til den to-årige testperiode, Tordenskiold-anlægget skal gå igennem, siger Ruth Bloom, direktør i Crestwing.

Torsdag mødtes repræsentanter fra forskellige virksomheder inden for bølgekraftindustrien i Sæby for at se Tordenskiold-anlægget. Crestwing håber, at opmærksomheden omkring projektet kan hjælpe virksomheden med at skaffe de cirka seks millioner kroner, som det vil koste at gennemføre testfasen på havet ud for Strandby.

- Vi prøver i partnerskabet at få politikerne i tale, fordi hvis det her skal lykkes, må vi have noget langsigtet støtte og noget medfinansiering, så det ikke alene bæres på private skuldre, fordi det er tungt at udvikle, det er store konstruktioner og det koster meget, siger Kim Nielsen, som er formand for Partnerskabet for Bølgekraft.

Crestwing har tidligere modtaget 10 millioner kroner i støtte fra Energinet, og siden har en privat investor også støttet projektet. Bølgekraft bliver ifølge Ruth Bloom en af fremtidens energikilder, og derfor er hun heller ikke klar til at give op endnu.

- Jeg tror på, at det bliver en succes. Jeg giver ikke op, før jeg har gået på line hen over Rådhuspladsen for at få opmærksomhed på, at vi står her med en stort set færdig demomodel. Lad os nu se at få den testet, siger Ruth Bloom.

Ruth Bloom håber, at Tordenskiold kan blive søsat i august. 

Sæby-virksomheden Crestwing har endnu ikke opgivet at få deres bølgeenergianlæg Tordenskiold i havet

 


Seneste nyt

fra Nordjylland