Nordjysk firma får 8,5 mio. kr til at udvikle nyt miljøprojekt

Firmaet Aage Vestergaard Larsen i Mariager skal finde ud af hvordan beskidt plastik kan blive rent og genanvendes

Mariager-firmaet har søgt det Miljøteknologiske Udviklings- og Demonstrationsprogram om penge til projektet ”Udvikling af oparbejdningslinje til optimal genanvendelse af indsamlet plast fra husstande set i et cirkulært perspektiv”. Og den ansøgning faldt man for – og virksomheden har fået bevilget knap fem millioner kroner til det, mens projektets partnere finansierer selv de resterende 3.603.225,- kr.

Aage Vestergaard Larsen A/S i Mariager er Nordens største virksomhed for produktion af højkvalitets granulat i genanvendt plast, og det er netop granulatet, som er baseret på plastaffald og spild, der kan og bør bruges som alternativ til en ny råvare og benyttes til at lave plastprodukter af, som kan genanvendes igen og igen.

Projektets hovedformål er at udvikle en fleksibel oparbejdningslinje til alle hårde plasttyper fra husstande.

- Vi meget stolte og glade over, at vores projekt er blevet fundet interessant nok til, at man vil være med til at søsætte denne enestående mulighed for at udvikle teknologi til at sikre, at det husstandssorterede plast kan forarbejdes til et højkvalitets granulat til gavn for den plastproducerende industri. Ligeledes er det også vigtigt at huske på, at miljøet spares for 2.4 kilo CO2 udslip for hvert kilo genanvendt plast, der produceres og bruges som et alternativ til at skulle købe en ny plastråvare, siger adm. direktør Franz Cuculiza fra Aage Vestergaard Larsen A/S.

Udviklingen af den nødvendige teknologi vil ske i tæt samspil mellem danske sorteringsanlæg, plastproducerende virksomheder og teknologileverandører, og projektet vil skulle lede til fremstillingen af produkter, der kan indgå i den cirkulære økonomi. 

Projektets deltagere er:

Dansk Affald A/S
AL2-Teknik A/S
I/S Nomi4s
I/S Reno Nord,
Sky-Light A/S
I/S Amager Ressourcecenter
Teknologisk Institut

Seneste nyt

fra Nordjylland