Nordjysk fokus på dødelig lungesygdom

Den 16. november er det international KOL-dag. Flere nordjyske sygehuse bruger dagen til at sætte fokus på sygdommen.

430.000 danskere menes at lide af KOL (kronisk obstruktiv lungesygdom) - men halvdelen ved det faktisk ikke.

Derfor har Lungemedicinsk Afdeling på Aalborg Sygehus og Sundhedscenter Aalborg besluttet at bruge den årlige KOL-dag til at undersøge, hvor mange patienter der reelt også har KOL samtidig med den sygdom, de er indlagt med.

- Vi gennemgår simpelthen alle sengeafdelinger og foretager en lungefunktionsundersøgelse af hver enkelt patient over 18 år. Det gør vi, fordi vi har en formodning om, at flere af patienterne vil vise sig også at have KOL - og dem skal vi selvfølgelig have diagnosticeret og sat i behandling, siger afdelingslæge Ulla Møller Weinreich fra Lungemedicinsk Afdeling og fortsætter:

- Med undersøgelserne håber vi at få ny viden om sammenhængen mellem KOL og andre sygdomme, så vi i fremtiden bliver bedre til at opspore sygdommen tidligere.

Hvor Aalborg Sygehus koncentrerer sig om indlagte patienter, inviterer både Sygehus Vendsyssel og Sygehus Thy-Mors alle interesserede og deres lunger indenfor.

På Sygehus Vendsyssel i Hjørring og i Frederikshavn stiller lungesygeplejersker, diætist og terapeut sig til rådighed fra kl. 14-17, hvor borgere gratis kan komme forbi og få målt deres lungefunktion. I Hjørring deltager sygeplejersker fra Hjørring Kommunes Sundhedscenter også.

På Sygehus Thy-Mors i Thisted kan man få målt sin lungefunktion i Medicinsk Ambulatorium fra kl. 15-18.

- Alle bør kende deres lungefunktion, og derfor bør en lungefunktionsmåling være lige så "populær" og tilgængelig som måling af blodtrykket. Jeg kan kun opfordre så mange danskere som muligt til at benytte sig af muligheden på KOL-dagen til at få testet deres lunger, siger Kirsten Thomsen, afdelingssygeplejerske i Medicinsk Ambulatorium.

KOL udvikler sig langsomt og mærkes oftest først, når den er så fremskreden, at op mod halvdelen af lungefunktionen er tabt. Hvert år indlægges ca. 25.000 KOL-patienter med akutte vejrtrækningsproblemer, og der dør årligt ca. 5.900 af sygdommen i Danmark. WHO forventer, at KOL bliver den tredjehyppigste dødsårsag i 2030.


Seneste nyt

fra Nordjylland