Nordjysk folketingsmedlem: Brexit truer stor fiskeindustri i Nordjylland

Socialdemokratiets fiskeri- og fødevareordfører, Simon Kollerup, frygter, at Brexit kan få store konsekvenser for den nordjyske fiskeriindustri.

Efter den britiske premierminister Theresa Mays udmelding tirsdag, om at Storbritannien formentlig vil træde helt ud af EU's indre marked,  vokser bekymringen for de nordjyske konsekvenser hos den socialdemokratiske fiskeri- og fødevareordfører, Simon Kollerup.

- 33 procent af den dansk landede fisk er fisket og bragt hjem fra den såkaldt britiske zone, som er en del af det britiske søterritorium. Der er eksempler på nordjyske industrifiskere, som henter op mod 75 procent af deres fangster i britisk zone, skriver Simon Kollerup i en pressemeddelelse. 

- Adgangen for danske fiskere til britisk zone er kommet via EU. En såkaldt hård Brexit understøttes af de britiske fiskeriforeninger, som offentligt kræver eneret til fiskeri i britisk søterritorium, fortsætter han. 

Simon Kollerup mener, at den danske regering bør have fiskeriet højt på den politiske dagsorden, og han er bekymret for, at regeringen overser Brexit-trulsen mod dansk fiskeri.

- Brexit kan trække bundproppen ud af rigtigt mange danske fiskere og lukke mange gode arbejdspladser i fiskeindustrien i Vandkantsdanmark. Det er helt afgørende, at fiskeriet er et højt prioriteret område for Danmark i Brexit-forhandlingerne, siger Simon Kollerup.

- Jeg er bekymret for, at regeringen overser dansk fiskeri, fordi det ikke traditionelt har den opmærksomhed i Udenrigsministeriet, som leder Brexit-dagsordenen fra dansk side. Derfor vil jeg nu stille spørgsmål til miljø- og fødevareministeren for at sikre, at fiskeriet er med i den allerøverste del af den danske Brexit-dagsorden.

 


Seneste nyt

fra Nordjylland