Nordjysk folketingsmedlem er fortsat bekymret for fjord

01:39

Der er nu målt iltsvind i Mariager Fjord. Det skyldes det varme forårsvejr, og fortsætter det gode vejr, kan det føre til omfattende iltsvind og død i fjorden.

Det nordjyske folketingsmedlem, socialdemokraten Simon Kollerup er klar til at iltsvindet i Mariager Fjord op i politisk samråd, da han mener miljøet gisper efter vejret.

Moderat iltsvind i fjorden. Det var konklusionen, da Natyrstyrelsen torsdag i sidste uge var ude at måle iltniveauet i Mariager Fjord. Og det er bekymrende, mener mange, og Danmarks Naturfredningsforening mener, det er dybt bekymrende og flere års arbejde med vandmiljøplaner, der netop skulle forbedre forholdene, har slået fejl.

Og netop i sagen om iltsvind i Mariagerfjord har det nordjyske folketingsmedlem, Simon Kollerup, som også er ordfører for sit parti på fødevareområdet, stillet spørgsmål til miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann Jensen.

 

Læs også Lystfiskere frygter for Mariager Fjords liv: -Der er alger og døde fisk på havbunden

 

Kollerup vil vide, om ministeren mener, at man gør nok for at forhindre iltsvind i f.eks. Mariager Fjord, og om man vil gøre yderligere.

Miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen svarer i et skriftligt svar, følgende:

"Ja, der er behov for at få realiseret flere indsatser end dem, der allerede er implementeret i dag. Først og fremmest skal vi have realiseret de allerede planlagte indsatser i vandområdeplanerne 2015-2021. Det betyder blandt andet, at vi skal have etableret flere vådområder og minivådområder og den målrettede kvælstofregulering, som lokalt tager hensyn til miljøet, skal implementeres. Sideløbende med udrulningen af allerede planlagte indsatser, arbejder Miljø- og Fødevareministeriet aktivt på at videreudvikle grundlaget for vandområdeplanerne 2021 – 2027,
som skal sikre, at vi opnår god tilstand i vandmiljøet. Det gælder naturligvis også for Mariager Fjord".

Dét svar skuffer Simon Kollerup, som mener ministeren fastholder, at man alene vil holde sig til de allerede planlagte indsatser, som løber i denne og i den næste planperiode.

- Det er dybt skuffende, og man må jo bare sige, at den nye grønne minister hurtigt vendte tilbage til den sorte politik igen. Det er lidt for nemt, og det løser ikke vores problem lokalt, siger Simon Kollerup, som havde forventet, at regeringen ville gøre noget ekstra end det som allerede er besluttet.

 

Læs også Miljøstyrelsen: Der er iltsvind i Mariager Fjord

 

- Særligt fordi der nu er konstateret iltsvind i fjorden, og det er altså ret tidligt. Enhver kan se, at det vi gør i dag er for lidt til at redde fjorden, og derfor skal der ske mere. Det er fortsat min politik, selvom ministeren ikke vil gøre yderligere, fortsætter det nordjyske folketingsmedlem.

Han overvejer nu at tage sagen op i et samråd med netop miljø- og fødevareministeren.

- Selv den siddende regering må da kunne se, at miljøet gisper efter vejret, men det er som om de til trods for de fine ord om alt det grønne, alligevel bare sætter den sorte klap for øjet og håber at problemet går væk. Derfor vil jeg selvfølgelig overveje at tage skrappere redskaber i brug og lægge et hårdere politisk pres inde på Christiansborg, siger Simon Kollerup.

 

 

Læs også Borgmester om iltsvind i Mariager Fjord: -Jeg beder vejrguderne om dårligt vejr

Læs også Danmarks Naturfredningsforening om iltsvind i Mariager: Det er slet ikke godt nok

Flere nyheder fra TV2 Nord