Nordjysk gård forbigået: Danmarks smukkeste bondegård er kåret

00:27

Se billederne af den nominerede gård fra Hobro.

Hjerritsdal Mølle ved Hobro var nomineret til at vinde prisen som Danmarks Smukkest Bondegård, men sejren gik ikke til den nordjyske mølle.

I dag fandt kåringen sted, hvor Bygningskultur Danmark skulle finde Danmarks Smukke Bondegård. Der var ét nordjysk bud på en vinder. Hjerritsdal Mølle ved Hobro var nomineret. 

Men det blev ikke engang til en top-3 placering til den tidligere mølle. Sejren gik til en gård i Tønder. Det skriver Bygningskultur Danmark i dag på deres hjemmeside. 

Læs også Danmarks smukkeste bondegård er måske nordjysk

I konkurrencen deltog 15 gårde fra hele landet. Nogle af dem er fredede og kan kun nedrives efter en affredning, mens andre er bevaringsværdige og under kommunernes beskyttelse. Gårdene er generelt kendetegnet ved, at de ikke længere er i drift som landbrug. Det har på den ene side reddet dem, men har modsat også gjort dem sårbare, da driftsbygningerne ofte er tømt for funktion og der mangler indtægter fra jorden til vedligehold af anlæggene. Nogle kommuner har nedsat bevaringsfonde, der støtter udsatte bevaringsværdige bygninger, men det er langt fra alle.  

Præmien til vindergården i Tønder er et træ, der senere på sommeren skal plantes ved en højtidelighed, hvor gården også modtager en plakette.