Nordjysk landbrugsordfører: Tallene gør at man bliver bekymret

Simon Kollerup (Soc.Dem.) ser bekymret på udviklingen, der viser, at gennemsnitsalderen for en landmand er 53 år, samtidig er der små årgange og faldende popularitet i dansk landbrug

Det danske landbrug er ofte i fokus. Og langt fra altid for det positive. Debatter om halekuperinger, kvælstofudledning og landbrugspakker slider på fagets image.

I en ny kampagne forsøger organisationen LandboUngdom, der har 3000 medlemmer på landsplan, at sætte fokus på alt det gode ved at være ung i landbruget - for de vil have respekten for faget tilbage.

Og det er godt, mener Socialdemokraternes landbrugsordfører, nordjyske Simon Kollerup, som indrømmer, at tallene for udviklingen gør ham bekymret for generationsskifte i dansk landbrug.

- Det gør indtryk, at det image-problemer, der overstiger det, vi tidligere har været meget optagede af, nemlig økonomiske udfordringer i landbruget, siger Simon Kollerup.

 

Han tror på, at landbrugets evne til at tiltrække unge mennesker beror på, at man i landbruget skal få lukket negative omtale og debatter ved at levere de resultater, der bliver efterspurgt.

Og når de positive historier udebliver, kan det få betydning for antallet af unge, der vælger at uddanne sig til et liv på marken eller i stalden.

Ifølge tal fra Undervisningsministeriet er antallet af unge, der har søgt ind på landbrugsuddannelserne, faldet fra 577 ansøgere i 2014 til 326 ansøgere i 2017.

- Landbruget skal løfte den største del af opgaven, men vi skal hjælpe hinanden. Vi som politikere er også interesserede i at have et godt landbrug, og det, vi kan gøre, er at stille rigtige krav – og sammen tror jeg vi kan lave et attraktivt landbrug både nu og i fremtiden, siger Simon Kollerup.


Seneste nyt

fra Nordjylland