Nordjysk skole går forrest i kampen for bedre toiletforhold

Toppedalsskolen i Vindblæs er den første skole i Danmark med nyt toiletkoncept, der skal sætte en stopper for børns frygt for at bruge skoletoiletter.

I Vindblæs får Toppedalsskolens indskolingsafdeling helt nye toiletter og urinaler. Toiletterne laves efter et nyt koncept, der skal få børnene til at bruge skoletoiletternen i stedet for at holde sig.

En ny stor undersøgelse viser nemlig, at op mod hver femte syvårige barn har problemer med inkontinens. Forskere mener, at det kan skyldes, at børnene holder sig en hel skoledag, fordi de synes, at toiletterne på skolen er ulækre.

Men ulækre toiletter skal være slut på Toppedalskolen. Her åbner de i uge 43 helt nye toiletter. Toiletterne er væghængte med berøringsfrie skyl. Toiletboksene bliver lydtætte, så man ikke kan høre, hvad skolekammeraterne laver inde ved siden af, og så kommer der ventilation og god belysning. 

Væggene bliver yderligere dekoreret med folie, der kan skiftes ud. Dem skal børnene selv designe sammen med en kunstner.

En stor del af det nye koncept er digital nudging. Her skal børnene ved hjælp af en skærm hjælpes til at huske at passe deres hygiejne. Skærmen aktiveres, når eleverne forlader toilet eller urinal, så de husker at vaske deres hænder, skriver Vesthimmerlands Kommune i en pressemeddelelse. 

Hygiejneø med skærm, der sørger for, at eleverne får vasket hænderne grundigt, inden de forlader toilettet. 
Hygiejneø med skærm, der sørger for, at eleverne får vasket hænderne grundigt, inden de forlader toilettet. 
Foto: Vesthimmerlands Kommune

Toiletterne holder også selv styr på rengøringen. Med aktivitetscensorere får rengøringspersonalet en sms, når der trænger til ekstra rengøring, og pedellen får en sms, når toilettet er løbet tør for sæbe eller papir. 

Særligt til drengene kommer der nye urinaler udviklet i projektet INNO-NORD. Urinalerne skal med en ny type nudging, der er varmepåvirkende, guide drengene til at tisse de rigtige steder. INNO-NORD er et projekt støttet af EU´s Regionale Fond og administreret af Væksthus Nordjylland og UCN. 

Konceptet med de nye urinaler og løsninger, der mindsker fugt og gør rengøringen lettere, sker i et samarbejde mellem Vesthimmerlands Kommune og Aarhus Kommune, der også har tre skoler, der får renoveret toiletterne. 

De nye urinaler, der bliver lette at rengøre og kan guide drengene til, hvor de skal tisse. 
De nye urinaler, der bliver lette at rengøre og kan guide drengene til, hvor de skal tisse. 
Foto: Vesthimmerlands Kommune

 


Seneste nyt

fra Nordjylland