Nordjysk solenergi i australsk ørken

Nordjysk solenergi gør det muligt at dyrke grøntsager i den australske ørken.

Aalborg CSP, nordjysk teknologivirksomhed der specialiserer sig inden for inden for vedvarende energikilder, har påbegyndt byggeri af verdens første energisystem, der er baseret på koncentreret solenergi. Systemet gør det muligt at lave en bæredygtig produktion af grøntsager i den australske ørken.

Når det banebrydende solenergisystem begynder at høste solens stråler, vil der årligt vokse over 15.000 tons friske tomater i den australske ørken. Systemet, der er udviklet af danske Aalborg CSP, er det første i verden, som både leverer vedvarende energi og afsaltning af havvand til bæredygtig drift af drivhuse.

Sundrop Farms har siden 2010 afprøvet effekten af integrerede systemer i en mindre målestok, og de positive resultater fra testanlægget har fordret at Aalborgs CSP i 2014 blev tildelt projektet om at udvide anvendelsen af teknologien til at omfatte driften af 200.000 m2 drivhuse.

Solenergisysteme skaber en ny platform til løsningen af de store globale energimæssige udfordringer verden står overfor. Systemet fra Aalborg CSP vender ørkenens svagheder til styrker, i forhold til at skabe liv i den golde ørken med produktionen af friske fødevarer og nye arbejdspladser, men samtidigt også bidrage til en grønnere fremtid, da det årligt skåner miljøet for udledningen af mindst 14.700 tons CO2, hvilket svarer til at fjerne 2.807 biler fra vejene i et helt år.

-Det integrerede energisystem er et sandt grønt dansk flagskib i den australske ørken. Vi danskere er kendt for at være blandt de førende inden for vindenergi, men det integrerede energisystem i det sydlige Australien placerer Danmark i førersædet som en kapacitet inden for solenergi ved at muliggøre landbrug i ørkenen, siger Svante Bundgaard, administrerende direktør for Aalborg CSP.

Opførelsen af solenergisystemet sker med udgangspunkt i at opfylde drivhusene i Sundrop Farms?s samlet energibehov, og samtidigt begrænse de årlige driftsomkostninger til det lavest mulige niveau.

Indledningsvis installeres et solenergianlæg bestående af 23.000 computerstyret spejle på 51.500 m2 jord. Spejlene indfanger solens stråler og reflekterer dem mod toppen af et 116 meter højt soltårn. Den indsamlede solenergi vil herefter blive brugt til opvarmning af drivhusene om vinteren og på kolde sommernætter, levering af rent vand gennem afsaltning af havvand trukket fra den nærliggende Spencer Golf, samt produktion af elektricitet.

Systemet forventes at være i drift i andet halvår af 2016.


Seneste nyt

fra Nordjylland