Tandlægeformand: Nordjysk tandlægemangel rammer patienter

Lange ventider, længere transporttider og dårligere tandsundhed venter nordjyderne, hvis der ikke uddannes flere tandlæger, advarer Tandlægeforening.

Karius og Baktus går kronede dage i møde i det nordjyske, hvis der ikke bliver uddannet flere tandlæger, advarer Tandlægeforeningen.

For mange nordjyder oplever allerede nu, at de bliver modtaget med beskederne: 

'Beklager – vi har lukket for tilgang” eller ”der er desværre flere måneders ventetid', når de forsøger at bestille en tid hos en privatpraktiserende tandlæge i region Nordjylland.

Tre ud af 10 tandlægeklinikker i regionen har ubesatte tandlæge- eller tandplejerstillinger, og 11 % af klinikkerne har lukket for nye patienter. Det viser en ny undersøgelse blandt over 700 tandlæger, som Tandlægeforeningen har gennemført.

Manglen på tandlæger kan gå ud over danskernes tandsundhed, mener Martin Bagger, Tandlægeforeningens formand i region Nordjylland.

- Vi har kunnet mærke manglen på tandlæger her i Nordjylland i flere år. Det er rigtig ærgerligt, for vi skal løbe stærkere, og det går ud over patienterne, som skal vente længere for at få en tid. Nogle skal køre rigtig langt for overhovedet at komme til en tandlæge. Det kan i sidste ende gå ud over tandsundheden, fordi vi ender med at behandle tandsygdomme fremfor at forebygge dem, fortæller Martin Bagger, som er tandlæge i Støvring.

Store rekrutteringsproblemer

Tandlægeforeningens undersøgelse viser, at lidt mere end halvdelen af tandlægeklinikkerne i region Nordjylland har haft svært ved at rekruttere tandlæger inden for det sidste år. Over halvdelen har en måneds ventetid eller mere, og knap en tredjedel har afvist patienter på grund af travlhed.

Det viser Tandlægeforeningens undersøgelse:

• 54 % af tandlægerne i region Nordjylland har haft svært ved at rekruttere tandlægen inden for seneste år. Derudover har 29 % af klinikkerne ubesatte tandlæge- eller tandplejerstillinger.

• 56 % af klinikkerne i region Nordjylland har 1 måneds eller længere ventetid.

• 29 % af klinikkerne i region Nordjylland har afvist patienter grundet travlhed.

• 11 % af klinikkerne i region Nordjylland har lukket for tilgang af nye patienter.

• På landsplan er der cirka 200 ubesatte tandlægestillinger og 53 deltidsstillinger på private klinikker.

Udbuddet af tandlæger falder markant frem mod 2030, og hvis udbuddet ikke øges, vil der blive udfordringer med at rekruttere tandlæger i hele landet i de kommende år.

Det står der bl.a. i Sundhedsstyrelsens seneste tandplejeprognose for 2018-2040, der udkom tidligere i år.

- Vores undersøgelse viser, at der allerede mangler tandlæger i stort set hele landet, og der skal derfor handles nu. Løsningen består ikke i at få flere tandlæger til yderområderne, for arbejdsløsheden blandt tandlæger er nærmest ikke eksisterende. Nogle opgaver kan vi uddelegere til tandplejere, men dem er der også mangel på. Vi anbefaler, at man øger optaget på de to tandlægeskoler med cirka 60 studerende årligt, og der skal også følge bevillinger med til at finansiere uddannelsen af dem, siger Tandlægeforeningens formand Susanne Kleist.

 


Seneste nyt

fra Nordjylland