Nordjysk teknologi kan gøre dit internet 10 gange hurtigere

Foto: TV2/Nord

Forskere fra Aalborg Universitet har sammen med amerikanske topuniversiteter udviklet en metode, der kan mangedoble din internethastighed.

- Det har potentiale til at ændre hele markedet.

Sådan lyder det fra professor Frank Fitzek fra Institut for Elektroniske Systemer på Aalborg Universitet. Sammen med to af sine tidligere studerende og amerikanske kolleger på området har han stiftet selskabet Steinwurf, der i øjeblikket arbejder på at udbrede den revolutionerende teknologi.

Teknologien kaldes Random Linear Network Coding - RLNC - og er en ny måde at kode og afkode netværkstrafik på.

- Med de gamle systemer ville man sende pakke 1, pakke 2, pakke 3 og så videre. Vi erstatter det med en matematisk ligning. Vi sender ikke pakker. Vi sender en matematisk ligning. Man kan sammenligne det med biler på vejene. Nu kan vi klare os uden røde lys. Vi kan sende bilerne ind i krydset fra alle retninger, uden at de behøver standse for hinanden. Det betyder, at trafikken afvikles meget hurtigere, forklarer Frank Fitzek.

Og uden røde lys kan hastigheden via trådløse forbindelser gøres op mod 10 gange hurtigere. Det kræver dog at hardwareproducenter tager teknologien til sig. Noget der i øjeblikket foregår hemmelige forhandlinger om.

- Jeg mener, at det vil blive integreret i de fleste produkter, fordi det har nogle afgørende og nødvendige funktioner. Det eneste, der kan stoppe udviklingen, er patenter. Tidligere har enkelte selskaber siddet tungt på patenter til kodning. Men vores tilgang er at gøre det så tilgængeligt som muligt. Blandt andet er vi ved at planlægge undervisningsforløb i de her teknologier, siger Frank Fitzek.

I bestræbelserne på at udbrede teknologien har Steinwurf etableret et kontor i ikoniske Silicon Valley, men hovedafdelingen er fortsat at finde i Aalborg.

Flere nyheder fra TV2 Nord