- Jeg kan ikke forestille mig andet, end der kommer til at rulle hoveder

Torsdag kommer den længe ventede rapport, der skal afdække, hvad regeringen foretog sig forud for beslutningen om at aflive alle mink i Danmark. Nordjyske politikere og minkavlere håber, at kommissionen dermed får sat et punktum i minksagen.

Tidligere minkavler Poul Frederiksen fra Gjøl er udadtil kommet videre i sit liv. I dag har han et enmandsfirma, hvor han tilbyder algebekæmpelse på for eksempel tage og bygninger. 

Men indadtil nager frustration og følelsen af overgreb stadig. På et splitsekund blev hans livsværk udslettet, da regeringen besluttede at aflive alle mink i Danmark den 3. november 2020.

Poul Frederiksen nægtede Fødevarestyrelsen adgang til sin minkfarm, og politiet måtte tiltvinge sig adgang tilbage i starten af november 2020.
Poul Frederiksen nægtede Fødevarestyrelsen adgang til sin minkfarm, og politiet måtte tiltvinge sig adgang tilbage i starten af november 2020.
Foto: Per Frank Paulsen / TV2 Nord

- Jeg har mistet respekten for retssamfundet, og hvis det skal have lidt oprejsning, så forventer jeg, at minksagen får nogle konsekvenser, når regeringen har tilsidesat alle love og regler for at få nedlagt vores erhverv. For mig er det en kæmpe skandale, at vi har fået nedlagt et erhverv, som vi var verdens dygtigste til, siger Poul Frederiksen.

Nordjyske politikere forventer konsekvenser

Det står allerede klart, at der ikke var lovhjemmel til at forlange alle mink i Danmark slået ned. Det står også klart, at politiet alligevel medvirkede til at udføre den ulovlige ordre. 

De nordjyske politikere Per Larsen fra Konservative og Preben Bang Henriksen fra Venstre forventer, at Minkkommissionen kommer med en klar konklusion.

Preben Bang Henriksen er især spændt på at høre om de forsvundne SMS'er.
Preben Bang Henriksen er især spændt på at høre om de forsvundne SMS'er.

- Vi skal have at vide, hvad der er op og ned i denne sag, og med mit kendskab til de tre dommere, så er jeg ikke i tvivl om, at det får vi. For at sige det ligeud, så handler sagen om, hvem vidste hvad og hvornår – vidste de involverede ministre, at her gjorde man noget ulovligt, og fortsatte man bare derefter, siger Preben Bang Henriksen.

Et læk fra rapporten viser ifølge Weekendavisen, at der er særdeles hård kritik af især embedsmændenes håndtering af sagen.

Minkkommissionen og dens kommissorium

Folketinget har forlangt undersøgelsen, der skal give svar på, hvad de involverede ministerier vidste, og hvornår de fik deres viden. Hvad var der lovhjemmel til - og hvad var der ikke? Levede Statsministeren op til sin tilsynspligt med regeringens ministre - og gav ministrene rigtige og fyldestgørende oplysninger til offentligheden?

Granskningskommissionen har afhørt 80 højtstående og centrale vidner i sagen. Seks vidner er blevet genafhørt.

Kommissionen er lagt i hænderne på tre topjurister: 

  • Formand, Landsdommer Michael Kistrup
  • Professor Helle Krunke, Københavns Universitet
  • Advokat Ole Spiermann, Advokatfirmaet Bruun & Hjejle

Du kan læse mere om kommissionen ved at klikke her.

Per Larsen er helt sikker på, at der vil komme konsekvenser for nogle af de involverede i sagen.

- Jeg kan ikke forestille mig andet, end der kommer til at rulle hoveder. Befolkningen har også krav på og en forventning om, at der bliver placeret et ansvar. Spørgsmålet er, om det kun er embedsmænd eller også ministre, der kommer i fare, siger Per Larsen fra Konservative.

Slettede SMS'er

De to nordjyske politikere er særligt interesserede i spørgsmålet om de forsvundne sms’er.

Kort tid efter regeringens beslutning om at aflive alle mink i Danmark blev både statsminister Mette Frederiksens og departementschef Barbara Bertelsens sms’er nemlig slettet.

quote Jeg har mistet respekten for retssamfundet

Poul Frederiksen, tidligere minkavler

Mærkværdigt, synes Per Larsen og Preben Bang Henriksen.

- Hvis der er tale om, at man helt bevidst bortskaffer beviser i en sag, så kan jeg henvise til mange eksempler på, at det er blevet straffet efter Straffelovens paragraf 178. Det kan jeg selvfølgelig ikke vide, om er tilfældet, men sagen er så alvorlig, at vi ikke kan have den slags spørgsmål stående åbne, siger Preben Bang Henriksen.

Se indslaget om forventningerne til rapporten her.

Forventer en grundig rapport

Per Larsen hæfter sig ved, at flere centrale kilder er blevet afhørt ikke bare en gang, men også genafhørt.

- Det, jeg har hørt fra kommissionen, er, at de har været meget skarpe i deres afhøringer, så jeg har en forventning om, at deres rapport er meget grundig og beskriver, hvad der er foregået, selv om de manglende sms’er efterlader nogle huller, siger Per Larsen.

Per Larsen fra Konservative.
Per Larsen fra Konservative.

Det er Folketinget, der har nedsat den såkaldte granskningskommission, og det bliver også Folketinget, der afgør, om en eller flere personer bærer et ansvar, som eventuelt skal retsforfølges. 

Reelt er det op til regeringens støttepartier at vurdere, om kommissionens kritik er så alvorlig, at det skal have konsekvenser. Sanktionerne spænder over alt fra næser til en rigsretssag.

Minkavler kræver konsekvenser

Minkavler Poul Frederiksen og landets andre godt 1000 minkavlere føler sig forlængst bortdømt i minksagen. Nu håber de, at kommissionen giver dem en form for retfærdighed.

Poul Frederiksen arbejder nu med algebekæmpelse.
Poul Frederiksen arbejder nu med algebekæmpelse.

- Vi får ikke vores mink tilbage, og vi får ikke vores erhverv tilbage, men det må have en konsekvens, når man på det grundlag efterlader en regning på mindst 19 milliarder kroner til samfundet, siger Poul Frederiksen.

Han mener, at minkavlerne har været udsat for et politisk komplot, hvor man har brugt folkesundheden som et dække for at nedlægge minkerhvervet.

- Det eneste de har opnået er, at produktionen af minkskind nu flytter til andre lande, og det er deprimerende at se på, siger han.


Seneste nyt

fra Nordjylland