Nordjysk virksomhed lancerer banebrydende grønt energianlæg

Europas største landstrømsanlæg, som skal producere grøn energi til krydstogtskibene i Kristiansand Havn, blev indviet mandag under stor mediebevågenhed.

Landstrøm er vejen frem, hvis man spørger energibranchen - og mandag er det største landstrømsanlæg i Europa blevet indviet på havnen i Kristiansand i Norge.

Det er den nordjyske virksomhed PowerCon fra Hadsund, der står bag anlægget. Målet er, at det skal levere  miljøvenlig strøm fra vandkraft til de store krydstogtsskibe, der lægger til i havnen, ikke bare her, men på sigt måske også i flere andre havne verden over.

Mandag blev skibet Regal Princess så koblet til anlægget og kunne dermed slukke motorerne, mens det ligger ved kajen. 

- Vores landstrømsanlæg er i princippet som en stor stikkontakt, vi kobler til skibet. OG vi glæder os meget til at præsentere projektet i Kristiansand. For der er store udviklingsmuligheder, siger Peter Castberg Knudsen, medejer af PowerCon.

- Det er helt fantastisk, at det nu endelig er lykkedes. Især med det opbud af mennesker og den interesse, der er til stede her i dag. Det er virkelig en god dag, tilføjer han.

- Det er en stor dag

Og mennesker var der vitterligt nok af, da det store landstrømsanlæg kom op at køre for første gang. En af dem var Danmarks ambassadør i Norge, Jarl Frijs Madsen:

- Det er virkelig en fremtidens løsning, vi har fået afsløret i dag. Vi har set krydstogtskibene overalt i Europa, måske især i Norge, som ligger og forurener. Nu kan man så koble skibet til, få ren strøm og faktisk spare skibene penge, indbyggerne slipper for dieselrøgen, og vi har endda et dansk selskab bag den innovative løsning. Så det er virkelig en stor dag, siger Jarl Frijs Madsen.

Han bliver bakket op i sine betragtninger af Atle Hamar, som er statssekretær i det norkse Klima- og Miljøministerium. Han hæfter sig især ved samarbejdet om den grønne energi på tværs af landegrænser.

- Det gør, at man kan tilføje et kapitel til historien om båndet mellem Danmark og Norge. Vi kan trække det her frem og trække det videre, finde de gode teknologiløsninger. Det er godt. Samarbejde og udveksling, deling af kompetecener, deling af kundskaber - det er sådan, man skal binde vores nationer sammen, siger Atle Hamar.

Hør de begejstrede reaktioner på landstrømsanlægget her.

Seneste nyt

fra Nordjylland