Nordjyske efterskoler i medvind

04:36

1 af 2

De nordjyske efterskoler har de seneste år kæmpet med lave elevtal, og tre skoler har måttet lukke det seneste år. Men udviklingen er nu ved at vende.

Langt størstedelen af efterskolerne i Nordjylland har højere elevtal til næste år og er mere optimistiske end længe.

På Himmerlands Ungdomsskole i Havbro ved Aars får skolen næsten dobbelt så mange elever til næste skoleår - efter sommerferien bliver de nuværende 62 sengepladser til 110.

- Det er en fantastisk følelse, fordi vi var tæt på at lukke for mindre end et år siden. Så man kan roligt sige, at vi har armene op over hovedet, siger Jesper Laubjerg, der er forstander på Himmerlands Ungdomsskole.

Optimismen blandt de nordjyske efterskoler er ikke til at tage fejl af. I en rundspørge som TV2/Nord har lavet, hvoraf 32 af regionens i alt 39 efterskoler har deltaget, svarer næsten 70 % at de har flere eller samme antal tilmeldinger til det kommende skoleår end de havde på samme tid sidste år. Og hele 96 % frygter ikke en lukning inden for de næste par år.

- Det har været nogle svære år, men udviklingen er nu ved at vende. Jeg oplever en stigende optimisme, og vi skoler er blevet bedre til at skabe en profil og fortælle de unge og deres forældre hvad vi kan. Det hjælper også, at samfundsøkonomien er i bedring, siger Inger Dueholm, der er forstander på Ingstrup Ungdomsskole og udvalgsformand for Efterskoleforeningen i Nordjylland.

Og en stærk profil, det er netop det Himmerlands Ungdomsskole har satset på for at vende elevnedgangen. Her har man blandt andet specialiseret sig i spiludvikling og fotografi. To nye fag, der er afgørende for, at skolen til næste år oplever en stor elevfremgang.

- Vores nye fagtilbud har haft kæmpe betydning, og vi ser nu meget positivt på fremtiden, siger Jesper Laubjerg.