Nordjyske gymnasieelever strejker mod besparelser

Elever fra 16 ungdomsuddannelser i Nordjylland nedlægger undervisningen torsdag. De er utilfredse med varslede besparelser.

Elever på 16 nordjyske ungdomsuddannelser strejker torsdag. De vil holde stormøde om regeringens varslede nedskæringer på uddannelsesområdet.

Regeringen vil skære to procent om året de næste fire år på uddannelsesområdet.

- Nedskæringerne betyder, at vores skole bliver nødt til at skære i essentielle ting. Det kommer til at betyde lærerfyringer, mindre feedback og dårligere forberedt undervisning. Det er altså voldsomme kvalitetsforringelser på gymnasier i hele Nordjylland, siger Anne Sofie Tranberg.

På Støvring Gymnasium er man bekymret, fordi man her mener, at regeringens besparelser vil ramme de mindre uddannelsesinstitutioner hårdere.

- Jeg ønsker, at skolens elever sender et klart og tydeligt budskab til politikerne på Christiansborg om, at denne nedskæring vil gå voldsomt ud over kvaliteten af vores uddannelse. Vi tror på, at vi ved at stå sammen på landsplan kan bringe regeringen til fornuft, så de trækker de bebudede besparelser tilbage, siger næstformand i elevrådet på Støvring Gymnasium Adam Dam.

Medarbejdere og ledelse fra 13 nordjyske gymnasier bakker eleverne op. De skriver i en erklæring, at de "deler elevernes og kursisternes bekymringer."

- De næste fire års besparelser vil svække os, og derfor forudser vi, at vi i fremtiden ikke kan give det samme bidrag til dansk uddannelse og til det danske samfunds udvikling, skriver de i erklæringen.

Elevernes nedlæggelse af undervisningen foregår fra 8.15 til 15.00 i dag. Klokken 13.30 drager eleverne mod Aarhus for at fortsætte demonstrationen der.

Danske Gymnasieelevers Sammenslutning forventer, at op i mod 70 skoler afholder stormøde torsdag for at diskutere nedskæringerne og stemme om undervisningsnedlæggelse.

Det er eleverne på følgende ungdomsuddannelser, der forventes at deltage i strejken:


Aalborg Katedralskole
Aalborghus Gymnasium
Hasseris Gymnasium
Fjerritslev Gymnasium
Støvring Gymnasium
Dronninglund Gymnasium
Støvring Gymnasium
Nørresundby Gymnasium
Aalborg Handelskole Strandvejen
Aalborg Handelskole Langagervej
EUC Nordvest
Fjerritslev Handelsgymnasium
Erhvervskolerne Aars
Tradium Hobro
VUC Nordjylland Frederikshavn

Regeringen vil skære to procent om året de næste fire år på uddannelsesområdet.


Samtidig betyder en ny taxameteraftale, at der flyttes penge fra VUC og stx over til erhvervsuddannelserne, mens taxameteret for hhx forhøjes.
De samlede konsekvenser per uddannelse til og med 2019:

  • Stx: 11,2 procent
  • Hf: 8,7 procent
  • VUC 14, 1 procent
  • Hhx: 4,6 procent
  • Htx: 8,1 procent

Kilde: GL og Lederforeningen for VUC

Seneste nyt

fra Nordjylland