Nordjyske kommuner genanvender plast i massevis

I/S Reno Nord udsorterer allerede nu mere end 45 procent af kommunernes kildesortede plast fra husholdninger til genanvendelse.

Jammerbugt, Mariagerfjord og Aalborg Kommuner, der er medejere af affaldsselskabet I/S Reno Nord, aftalte allerede for flere år siden, at ensrette indsamlingen af plast og metal fra kommunernes husholdninger.

Rebild Kommune er siden kommet til, og flere kommuner er på vej. Senere i år begynder Brønderslev og Hjørring Kommuner ligeledes at indsamle plast- og metalaffald efter samme system.

Plast- og metalaffaldet havner på sorteringsanlægget, som er etableret hos det fælleskommunale affaldsselskab I/S Reno Nord i Aalborg.

- Etableringen af sorteringsanlægget har været et stort skridt mod mere genanvendelse. På sorteringsanlægget bliver den blandede plast og metal, som borgerne lægger i deres skraldespand, sorteret op i flere forskellige typer af plast og metal. Plast er nemlig ikke bare plast, og det højteknologiske sorteringsanlæg kan ved hjælp af avancerede scannere aflæse, hvilken type plast affaldet består af. På den måde skabes der affaldstyper, der kan genanvendes, siger bestyrelsesformand i I/S Reno Nord, Kristoffer Hjort Storm.

45 procent af plasten sorteres ud i forskellige typer. Fælles for dem er, at de umiddelbart kan afsættes til virksomheder, som oparbejder plasten, så den kan bruges i fremstillingen af nye produkter. Yderligere 35 procent er blandet blød plast, som i øjeblikket er svært at afsætte, da det ikke kan genanvendes. Den bløde plast opbevares, da det vurderes at der i den kommende tid vil åbne sig muligheder for genanvendelse.

Det resterende plastaffald, der indsamles, kan ikke genanvendes, da nogle plasttyper ikke er designet til det.

- Den udfordring har vi hele tiden været opmærksomme på. Det var sammen med hensynet til lokale arbejdspladser medvirkende til, at vi valgte, at bygge et anlæg her i Nordjylland. På den måde kan vi nemlig sikre, at den del, der ikke kan genanvendes, bliver udnyttet til energiproduktion i lokalområdet, siger Kristoffer Hjort Storm.


Seneste nyt

fra Nordjylland