Nordjyske kommuner mangler penge: Fortove og veje forfalder

De nordjyske veje er mange steder i elendig forfatning, men kommunerne har ikke pengene til at reparere dem. I Brønderslev Kommune for eksempel mangler de 10 millioner kroner i kassen årligt bare for at kunne holde veje og fortove vedlige.

Fortove, veje og vejbroer forfalder rask væk. Brønderslev er en af de hårdt ramte kommuner med et lille vejbudget, og det mærker borgerne.

- Vejmæssigt kunne det godt være meget bedre, siger Haldur Eigil fra Brønderslev.

Karsten Frederiksen, formand for teknisk udvalg i Brønderslev, er enig med borgeren. Han beklager selv, at der ikke er penge nok bare til vedligehold. Ifølge ham begyndte situationen med vejenes og fortovenes forfald at skride allerede for 25-30 år siden.

- Der havde man haft en forventning om at, næste år bliver det nok bedre, men det gør det bare ikke, siger Karsten Frederiksen.

Landets større kommuner er nu begyndt at få fastlagt deres vejkapital - det vil sige totalværdien af deres veje. Ifølge teknikformanden i Brønderslev koster en kilometer vej cirka to millioner kroner

- Så koster det to milliarder kroner for Brønderslev Kommune at lave vores veje. Den kapital skal man altså passe på med ikke at forringe. Det kan man gøre et år eller to. I de 17 år jeg har været med, der har man forringet kapitalen år efter år, siger Karsten Frederiksen.

Gunhild Christensen fra Brønderslev kunne godt tænke sig, at der blev brugt lidt flere penge på veje og fortove.

- Man kan da godt gå og falde eller vride lidt om på benet, siger Gunhild Christensen fra Brønderslev.

Penge til veje giver færre penge til noget andet - og det har Gunhild Christensen også tænkt over

Valget mellem de bløde værdiger og asfalt er velkendt, og det hele er et spørgsmål om penge.

- Dilemmaet det er, at borgerne godt ved, at når deres børn skal i skole, så skal trafiksikkerheden være i orden, siger Karsten Frederiksen.


Seneste nyt

fra Nordjylland