Nordjyske kommuner sender miljøfarligt affald ud af landet

 Nordjyske kommuner sender miljøfarligt affald ud af landet

Syv nordjyske kommuner har det seneste år sendt tonsvis af miljøfarligt gipsaffald til Tyskland, hvor affaldet dumpes på saltbjerge. Det viser sig nu, at det kan have forurenet grundvandet.

Hvis man som borger afleverer sit gipsaffald på en af de nordjyske genbrugspladser med troen om, at det bliver genbrugt, kan man godt tro om igen. I syv nordjyske kommuner er tonsvis af gipsaffald nemlig i stedet blevet fragtet til Tyskland, hvor det smides ovenpå gamle saltbjerge.

Siden foråret har Aalborg, Brønderslev, Hjørring, Jammerbugt, Rebild, Mariagerfjord og Vesthimmerlands kommuner kørt deres gipsaffald på den cirka 800 kilometer lange tur ned gennem Tyskland. I alt er der blevet fragtet cirka 1150 tons gipsaffald til Tyskland.

I Tyskland bliver det ubearbejdede gipsaffald fordelt ud over bjerge af salt. Saltbjergene er dannet af affald fra tyske potaske-miner. Det skal overdækkes for at undgå udvaskning. Denne anvendelse af gipsaffaldet er især anvendt i Thüringen i Tyskland.

Nu viser undersøgelser, at gipsaffaldet kan have forurenet det tyske grundvand, da der er risiko for svovlbrintedannelse og udvaskning af sulfat.

Jammerbugt Kommune har siden foråret sendt 200 tons gipsaffald til Tyskland. Ifølge formand for Teknik og Miljøudvalget i Jammerbugt Kommune, Jens Chr. Golding (S) har man foretrukket de tyske saltbjerge frem for dansk genbrug, fordi det er meget billigere:

- I disse tider er det med miljøområdet, som det er med mange andre områder. Økonomien har en stor betydning. Selvfølgelig skal økonomien ikke veje tungere end miljøet, men det er svært ikke også at have det økonomiske perspektiv med i sine overvejelser, siger han.

Jens Chr. Golding tilføjer, at det er en trist sag, hvis det viser sig, at kommunen har været med til at forurene grundvandet i Tyskland.

- Det ville jeg naturligvis have det meget skidt med. Derfor stoppede vi også eksporten i det øjeblik, vi fik udmeldingen om, at der var en miljørisiko ved den her form for anvendelse af gipsaffaldet, siger han.

Miljøstyrelsen har nu nedlagt et forbud mod eksport af gipsaffald til Thüringen, imens forholdene undersøges. Alle syv nordjyske kommuner har dermed stoppet deres eksport af gipsaffald til Thüringen.


Seneste nyt

fra Nordjylland