Nordjyske landmænd vil boykotte lov

Landbrugsorganisation vil have medlemmerne til i protest at lade være med at udlægge omstridte randzoner. Det er flere nordjyske landmænd klar til at bakke op om.

Landbrugsorganisationen Bæredygtigt Landbrug opfordrer sine medlemmer til at boykotte den omstridte lov om randzoner, som træder i kraft den 1. september. Det skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.

Bæredygtigt Landbrug forsikrer endda medlemmerne om, at de trygt kan bryde loven uden at risikere bøder, fordi organisationen på vegne af alle sine medlemmer har stævnet staten med påstand om, at vandplanerne - og herunder randzonerne - er ulovlige.

Bæredygtigt Landbrug begrunder udmeldingen med, at det ikke er strafbart, at bryde ulovlige retsregler.

Randzoneloven betyder, at landmænd skal henlægge områder op mod åer og vandløb som randzoner og samtidig får et kompensationsbeløb. Formålet er at skåne vandmiljøet.

- Jeg har ikke tænkt mig at anlægge randzoner. De nye regler er uholdbare og vil koste os landmænd alt for mange penge. Så jeg gør intet før, der har været en retssag, siger landmand Asger Møller Madsen til TV2/Nord.

- Jeg har snakket med flere andre landmænd, og de boykotter også randzoneloven, siger Asger Møller Madsen.

Men professor i offentlig ret ved Aarhus Universitet, Søren Højgaard Mørup, dr.jur., vurderer, at landmændene løber en risiko, hvis de følger anbefalingen om at boykotte randzonerne.

Asger Møller Madsen er langt fra den eneste nordjyske landmand, som har tænkt sig at boykotte:

- Jeg laver ikke en eneste meter randzone, og jeg kender 20-25 andre landmænd her i området, som også boykotter reglerne, fortæller landmand Asger Møller Madsen, der driver 350 hektar nær Brovst i Nordjylland, til Jyllands-Posten.


Seneste nyt

fra Nordjylland