Nordjyske marker tørster: Task Force skal hjælpe i tørken

Samtlige rådgivere i LandboNord følger tørkesituationen tæt, da der er store lokale og regionale forskelle. Foto: LandboNord

LandboNord laver en Tørke Task Force, som skal hjælpe landmænd, der kæmper med konsekvenserne af tørken.

Den historiske tørkeperiode har ramt landmændene hårdt. Mange ved ikke, hvad de skal stille op – men nu er der hjælp at hente ved LandboNord, som har oprettet en tørkerådgivning.

- I øjeblikket gælder det om at skabe sig det nødvendige overblik og vurdere, hvad der kan lade sig gøre her og nu. Eksempelvis i de situationer, hvor dyrene kommer til at mangle foder, siger Anne-Mette Søndergaard, der er chefkonsulent for strategi-, virksomhedsøkonomi- og kvægrådgivning ved LandboNord.

Konkret har LandboNord fået spørgsmål om, hvornår afgrøderne skal høstes, og hvordan lovgivningen er under en ekstraordinær situation som tørken.

Spørgsmål, som den nyoprettede Tørke Task Force kan hjælpe med. De følger nemlig situationen tæt på samtlige produktionsgrene.

- Flere afgrøder er tvangsmodnet og høstet for tidligt. Og med udsigten til en beskeden mængde nedbør, så kan man lade sig friste til at høste majsen allerede nu. Men det fraråder vi, da det kræver en konkret vurdering på stedet, så man undgår panikløsninger, siger Søren Greve Olesen, der er chefkonsulent i LandboNord Planterådgivning.

Tørken har skabt store lokale forskelle, og derfor er der ikke én løsning, der er fælles for alle – i stedet skal landmændene tage udgangspunkt i deres egne marker, lyder opfordringen fra LandboNord.

Læs også Ekstrem tørke gør ondt på nordjyske landmænd

Flere nyheder fra TV2 Nord