Nordjyske minkavlere går et svært år i møde

De nordjyske pelsdyravlere frygter, at de kommer til at brænde inde med skind. Det vil i værste fald betyde konkurs for avlerne.

Auktionen over minkskind, Kopenhagen Fur, startede fredag i sidste uge. Men allerede inden frygtede de nordjyske pelsdyravlere, at de ville få for lidt for deres skind efter et år med en overproduktion på verdensplan af skind. 

Nu er Kopenhagen Fur overstået, og formanden for Nordjyllands Pelsdyravlerforening Karsten Beltoft Jørgensen kan bekræfte, at de nordjyske pelsdyravlere går en svær tid i møde. 

- Det er en alvorlig situation, vi står i. Priserne er generalt faldet med 10 til 15 procent, og vi fik kun solgt omkring 70 til 80 procent af vores skind. Det vil betyde et vanskeligt år for os, og nogle må reducere bestanden eller i værste fald lukke, siger formanden for Nordjyllands Pelsdyravlerforening Karsten Beltoft Jørgensen. 

Grunden til at pelsavlerne har solgt både mindre og til en lavere pris end normalt er, at produktionen på verdensplan er steget voldsomt. Hele 43 procent er den globale skindproduktion steget i 2015.  Det presser priserne i bund, og rammer minkavlerne hårdt. 

Kina, der er en af de helt store importører af minkskind, har i den sidste tid kæmpet med stor usikkerhed på aktiemarkedet, og det kan få indflydelse på salget af skind. Formanden for Nordjyllands Pelsdyravlerforening Karsten Beltoft Jørgensen er mandag taget med et fly til netop Kina, hvor han vil gøre sit til, at få kineserne til at købe mere nordjysk minkskind. 

Se indslaget fra torsdag den 7. januar: 

Og vi starter ved de nordjyske minkavlere. Økonomisk usikkerhed blandt udenlandske købere og mange år med overproduktion af pelse, kan betyde, at nordjyske minkavlere kan blive tvunget til at dreje nøglen om. {...}

 


Seneste nyt

fra Nordjylland