Nordjyske minkavlere i oprør

De nordjyske minkavlere er i oprør. Portugal har fremsat forslag om at forbyde mink i hele EU. Og hvis det lykkes, må landsdelens pelsdyravlere lukke og slukke for i alt 650 bedrifter.

EU behandler lige nu forslag fra Portugal om at gøre mink til en invasiv art, det vil sige forbudt. Nordjylland vil blive særligt hårdt ramt. Herfra eksporteres minkskind fra 650 minkfarme for mellem fire og fem milliarder kroner hvert år. Det skønnes, at 3000 nordjyder er fuldtidsbeskæftiget med minkavl. Dertil kommer en stribe følgeerhverv.

Nordjylland står for næsten halvdelen af minkavlen i Danmark. Dion Hjørringgård, minkavler i Brovst, formand for Pelsdyravlerforeningen i Han Herred og medlem af Nordjyllands Pelsdyravlerforening, kan let få øje på de alvorlige konsekvenser.

-Det vil være en økonomisk katastrofe for mig personligt, men også for samfundet som helhed. Vi må helst ikke bruge ordet Udkantsdanmark, men det er jo her, vi er med til at skabe liv, og det vil vi gerne have lov til at blive ved med, siger han.  

Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen er bekymret:

-Det vil være et kæmpeslag for dansk økonomi, hvis ikke vi kan producere mink. Tag bare arbejdspladserne, den økonomi, det genererer i supermarkedet, hos smeden og så videre. Det er alt sammen affødt økonomi, der vil have en kæmpe konsekvens for os.

Ministeren kalder forslaget i EU for kæmpe udfordring.

-Regeringen arbejder på højtryk for at få det forhindret. Vi eksporterer for omkring ti milliarder, og et område som det nordjyske er en af hovedleverandører af minkskind. Tabet af arbejdspladser og økonomi tager vi særdeles alvorligt fra regeringens side. Siger Miljø- og fødevareminister, Esben Lunde Larsen.

Dion Hjørringgård forstår ikke, at forslaget netop kommer fra Portugal.

-De har ingen minkavl, og klimaet er nok for varmt til mink. For mig lugter det lidt af lobbyarbejde. Der må være nogle andre i EU, der gerne så os minkavlere helt forbudt, og så bruger de Portugal som en vej ind gennem EU til at få det forbudt. Jeg forstår det ikke. Avlerne har for nylig frivilligt indført kontrol af dyrevelfærd. Vi har skrappe indhegningsregler, der forhindrer dyrene i at slippe ud. Udover det har vi også samarbejde med Dansk Jægerforbund, der bekæmper løsslupne mink, der er lukket ud af aktivister. Så jeg synes, at vi har hånd om det hele. Jeg kan ikke forstå, at minkavl skulle blive forbudt, siger Dion Hjørringgård.

Miljø- og fødevareministeren er enig.

-Videnskabeligt kan man betegne mink som en invasiv art, men man skal se på konsekvenserne. De er kæmpestore, så vi arbejder benhårdt med det her. Vi vil de arbejdspladser og vi vil den indtægt, siger Esben Lunde Larsen.

Dion Hjørringgård forsvarer minkavl som et miljørigtigt produkt.

-For det første bruger vi alt på minken, så det kan ikke blive mere bæredygtigt. Og pels er jo et langtidsprodukt, og det er det, der efterspørges her på kloden, siger minkavleren.

Flere modehuse, blandt andre Gucci, meddelte for nylig, at de ikke længere vil have pels i kollektionen, men det skræmmer ikke Dion Hjørringgård.

-Jeg har hørt, at Gucci vil indføre plasticpelse på deres jakker, og det er da bestemt ikke bæredygtigt.


Seneste nyt

fra Nordjylland