Nordjyske museer vil have større del i statstilskud

Fordelingen af statstilskud til de danske museer er helt skæv lyder det fra nordjyske museer og politikere, som forsøger at råbe folketingspolitikerne op.

Hvert år sender staten 2,5 millioner kroner til Kunsten i Aalborg. Penge, der blandt andet skal gå til at udvikle museet, hente nye værker og udstillinger og vedligeholde den store, faste samling, museet har.

Samtidig modtager kunstmuseet Arken, som ligger i Ishøj og på mange måder kan sammenlignes med Kunsten, 32 millioner kroner til at løse stort set de samme opgaver.

Det er ikke et enestående eksempel. Generelt er de københavnske museer 60 procent finansieret af staten, mens de nordjyske får 20 procent af deres finansiering fra staten. På landsplan er museerne finansieret af 40 procent statstilskud. Den fordeling er de ikke tilfredse med på Kunsten.

- Nogle af vores kolleger i resten af landet får faktisk op til tyve gange så meget i statstilskud, som vi gør. Det skaber nogle forskellige udgangspunkter, siger museumsdirektør på Kunsten, Gitte Ørskou.

Når den statslige fordeling er så skæv, som den er, må kommunerne ofte træde til. Eksempelvis støtter Aalborg Kommune hvert år Kunsten med mere end ti millioner kroner. Det gør de i udganspunktet med glæde, men det er alligevel med en vis ærgren over, at staten ikke spytter lidt mere i den nordjyske kunstverden.

- Det er et problem, at langt de fleste penge går til hovedstaden og ikke her til Nordjylland, selv om vi betaler det samme i skat. Det er et problem for museerne, for de vil hele tiden gerne lave endnu bedre udstillinger og få endnu flere borgere engageret og komme ind på museerne. Vi knokler altså benhårdt i Aalborg for at få det hele til at hænge sammen, og så ser man på København, hvor de bare får det hele serveret. Det synes jeg er uretfærdigt, siger rådmand for sundheds- og kulturforvaltningen, Mads Duedahl (Venstre).

Både rådmanden og museumsdirektøren har i denne uge grebet chancen for at sætte problematikken på den landspolitikeske dagsorden. Folketingets kulturudvalg med den nordjyske formand Orla Hav (Socialdemokratiet) i spidsen, er lige nu på en tre dage lang rundtur i Nordjylland, hvor flere museer samt Mads Duedahl har brugt lejligheden til at sætte fokus på den ulige fordeling af støttekronerne.

Godt nok har udvalget ikke en pose penge med til det nordjyske, men Orla Hav er glad for den dialog, der har været med det nordjyske kulturliv, og han og udvalget vil tage emnet med til Christiansborg.

- Jeg er sikker på, at det her er en dagsorden, vi vil beskæftige os med, for vi kan godt gøre noget ved det. Men alt vil ikke være uforandret, for der er ikke en stor krukke penge, vi kan bruge ekstra, men det er en dagsorden, vi kommer til at tale mere om, siger han.

En eventuel omfordeling af støttemidlerne hilses velkommen på Kunsten, hvor håbet er, at man vil genoverveje støtteordningen så hurtigt som muligt.

- Vi er inde i en udvikling, hvor vi har brug for kapital, og også kapital for at vi kan vokse og for at vi kan få de kunstnere til Danmark, som vi gerne vil have her. Og for at vi kan skaffe fondsindtægter, ser det altså godt ud, hvis staten også signalerer, at Aalborg er et vigtigt sted på landkortet, siger Gitte Ørskou.

Nordjyske museer får langt færre penge i statsstøtte end deres sjællandske kolleger. Nu råber museer og kommune folketingspolitikerne op.

Seneste nyt

fra Nordjylland