Nordjyske øer nyder godt af ø-pas

Unge som gamle kommer forbi turistkontoret på Læsø for at få et stempel i deres ø-pas.

Danskerne har taget godt imod det såkaldte ø-pas, som blev lanceret i 2017. I år er der ind til videre solgt 20.000 eksemplarer, og det er 3.000 flere end på samme tidspunkt sidste år.

På Læsø kan de godt mærke, at interessen for ø-passene er stigende.

- Flere og flere af dem, der kommer, har det med fra en anden ø. Men der er også mange, der stopper op og spørger: ”Hvad er det for noget med et pas? Skal man have det på Læsø?”, fortæller Gitte Melchiorsen, som er leder af Læsø Turist- og Erhvervsforening.

 
 
Foto: Jesper Bo Winther / TV2 Nord

Godt gang i salget

Ø-passet er et hæfte, som i sit design ligner det traditionelle danske pas. I Ø-passet er 38 danske øer repræsenteret. Hver ø har to sider, hvor der er et kort over øen, en kort tekst, en QR-kode og et lille blankt felt. I feltet kan man få et unikt stempel, når man besøger de respektive øer.

På turistkontoret på Vesterø Havn på Læsø sælger de ø-passene, og her kan man også få et stempel.

- Det er tredje år, vi har det nu, og salget går fremad. Det appellerer rigtig bredt. Det er alt fra børnefamilier til modne ægtepar, der kommer og køber dem. Folk synes, det er en sjov gimmick, og så det er jo med til at promovere ikke bare Læsø, men alle de danske øer, siger Gitte Melchiorsen.

 
 
Foto: Jesper Bo Winther / TV2 Nord

Promoverer øerne

Borgmester i Læsø Kommune, Karsten Nielsen (DF), mener det er helt oplagt, at Læsø er med i samarbejdet om ø-passet.

- Det er jo naturligt, at Læsø er med. Vi er jo en ø. Jeg fornemmer, at vi har haft stor glæde af at være med. Der kommer jo gæster over for at få et stempel i deres pas, og så bliver de et par dage eller længere tid. De handler i vores butikker, og færgen tjener på det, siger Karsten Nielsen.

Han håber, at øerne i ø-passet kan hjælpe hinanden ved at turisterne besøger flere øer - blandt andet for at få flere stempler.

- Jeg tænker også på sportselementet i, at man kan prale med, hvor mange stempler man har. Det, tror jeg, tiltaler rigtig mange, siger Karsten Nielsen.

Udover Læsø er Region Nordjylland repræsenteret med Mors, Livø og Egholm.


Seneste nyt

fra Nordjylland