Nordjyske saltspredere var de første på vejene

Arkiv. Foto: Henning Bagger / Ritzau Scanpix

Lørdag aften og natten til søndag måtte saltbilerne i aktion for første gang denne vinter. Og det var Nordjylland, der fik den første salt.

Lørdag aften klokken 20.37 blev det officielt vinter i Danmark. I hvert fald hvis man spørger Vejdirektoratet. Vejdirektoratets saltbiler blev nemlig sendt på gaden for første gang denne vinter for at salte vejene i Vendsyssel, Vesthimmerland og Himmerland.  

Dermed kom vinteren først til Nordjylland i denne omgang, hvilket er et geografisk skifte i forhold til sidste år, hvor det var Svingbroen i Næstved, der fik den første dosis salt.  

Fakta om saltning

  • På en normal vinter har Vejdirektoratet udkald til saltning gennemsnitligt 107 gange, og der bliver brugt 58.700 tons salt. 
  • Vinteren i Vejdirektoratet varer fra oktober til maj, hvor Vintercentralen overvåger vejenes temperaturer hele døgnet.
  • Vejdirektoratet har cirka 250 saltspredere og cirka 600 sneplove, som kan gå i aktion.

 

Kilde: Vejdirektoratet

Senere lørdag aften og natten til søndag blev det imidlertid også nødvendigt at salte i resten af landet, og søndag morgen havde stort set hele Danmark fået salt. Kun Storkøbenhavn og den vestlige del af Sønderjylland fik ikke saltbilerne at se i denne omgang.  

Vejdirektoratets Vintertjeneste

Selve indsatsen med både saltbiler og sneplove styres af Vejdirektoratets Vintertjeneste, der har sæde i Vejdirektoratets vintervagtcentral i Aalborg. Centralen er bemandet med uddannede vintervagter, som hele vinteren overvåger vej- og vejrsituationen og bekæmper glatføre på statsvejene.    

Hvis vintervagten vurderer, at glatføre er opstået – eller vil opstå – sørger vintervagten for, at der bliver saltet og ryddet sne.    

Vinterens vejr fordrer dog også øget agtpågivenhed fra trafikanterne, ikke mindst hvis man skal ud at køre i de tidlige morgentimer.    

Du kan følge Vejdirektoratets saltning af veje og se, hvor saltspredere og sneplove er i gang – og hvor de har været - på www.vintertrafik.dk. Du kan også se de lokale og generelle vintermeldinger, blandt andet vej- og lufttemperaturer, ligesom siden giver adgang til cirka 400 kameraer.

Læs også Her er vinterens første sne faldet - og det sner stadig

Flere nyheder fra TV2 Nord