To nordjyske skolepatruljer modtager anerkendelse

To skolepatruljer fra to skoler i henholdsvis Thisted og på Mors er blandt ti skoler, der nu bliver hyldet af Rådet for Sikker Trafik.

Skolepatruljen skaber tryghed i trafikken for både børn og voksne. Morgen efter morgen, i al slags vejr står de der. Med vest og viljestyrke afvikler de morgentrafikken, og hjælper både de yngste og de ældste sikkert i skole. Sådan har det været siden 1949, hvor Danmarks første skolepatrulje så dagens lys.

Nu bliver 10 skolepatruljer hyldet for arbejdet. De har hver vundet 5.000 kroner i en landsdækkende fotokonkurrence, som Rådet for Sikker Trafik og Lærerstandens Brandforsikring står bag. Formålet med konkurrencen er at anerkende skolepatruljerne for deres vigtige og frivillige arbejde på skolevejene.

quote Eleverne er med til at sikre, at forældre med tryghed kan sende deres børn alene i skole på gåben eller cykel

Jakob Skov Øllgård, Rådet for Sikker Trafik

- Det er et krævende job, men også et givende job at være skolepatrulje. Eleverne er med til at sikre, at forældre med tryghed kan sende deres børn alene i skole på gåben eller cykel, og derfor fortjener skolepatruljerne stor anerkendelse og ros for deres indsats, siger Jakob Skov Øllgård, der er konsulent, hos Rådet for Sikker Trafik.

Om skolepatruljerne

  • En skolepatrulje må kun dirigere skolens elever og ikke trafikken.
  • I følge færdselsloven skal trafikanter vise særligt hensyn over for skolepatruljen.
  • Det er elever fra 6.-9. klasse, som står skolepatrulje
  • Der er skolepatruljer på omkring halvdelen af landets skoler.
  • Omkring 20.000 elever er med i skolepatruljerne.
  • Skolepatruljerne uddannes af enten lærere eller politiet, og de lærer bl.a. om færdselsloven.

Det er Bedsted Skole i Thisted Kommune og Dueholmskolen i Morsø Kommune, der er blandt de ti vindere.

Bilister sænker farten

En tidligere undersøgelse fra Rådet for Sikker Trafik viser, at mange bilister sænker farten, når de kører på en skolevej og ser en skolepatrulje. Det er vigtigt både af hensyn til sikkerheden og trygheden. Når politiet hvert år gennemfører fartkontrol på skolevejene, stopper de desværre alt for mange, der kører for stærkt.

Foruden at få farten ned er skolepatruljerne også en god støtte til de yngste elever, der stadig kan have brug for hjælp til at komme sikkert over vejen.

I alt 52 skolepatruljer har deltaget og indsendt et kreativt foto af patruljen, som er kriteriet for at deltage i konkurrencen.

De 5.000 kroner kan bruges til fælles aktiviteter som en ekstra belønning for skolepatruljernes indsats.

Dueholmskolen i Morsø Kommune.
Dueholmskolen i Morsø Kommune.
Bedsted Skole i Thisted Kommune.
Bedsted Skole i Thisted Kommune.

Seneste nyt

fra Nordjylland