Mangel på østrogen: Nordjyske sommerkoncerter har ingen kvinder i front

Kvinderne glimrer ved deres fravær på programmet til de nordjyske sommerkoncerter - et stort problem i hele branchen, lyder det.

Ikke ét af hovednavnene til sommerens koncerter i Karolinelund og Skovdalen i Aalborg er kvinder. Samtidig er blot ét af opvarmningsnavnene til Fredagsfesterne i Karolinelund og to af opvarmerne til Skovrock i Skovdalen ikke mænd.

Det er de iskolde facts, når man kigger på programmerne, der indeholder kendte navne som Suspekt, The Minds of 99, Gilli og Magtens Korridorer.

Og det er en skam, at der ikke bliver booket flere kvinder, lyder det fra Sofie Trolde, der er forsanger i bandet Tundra, som netop har spillet på Nibe Festival. Her havde blot 16 af de 75 navne, festivalen havde på programmet, en kvinde med på scenen.

- Den kvindelige rolle er jo ikke repræsenteret, hvis der kun er mænd på scenen og hvordan skal vores børn så finde ud af at "jeg kan godt spille trommer, jeg må gerne spille guitar", spørger Sofie Trolde retorisk og bemærker, at det ikke kun er på de nordjyske musikscener, man oplever at kvinder er underrepræsenteret - det er i alle dele af branchen.

- Det er sådan et lille økosystem, der skal køre rundt og give mod til andre. De musikere, der står på scenen skal give mod.

Bedring på vej

Den anden halvdel af Tundra hedder Thorbjørn Lervig og han oplever, at udfordringen med at få kvinderne frem i rampelyset fylder enormt meget i branchen.

- Hvis man holder øjne og ører åbne, er det nok det, der bliver talt mest om - udover musik, siger han.

Det fylder faktisk så meget, at der allerede er bedring på vej. Det er i hvert fald vurderingen fra Nana Jacobi, der har stiftet Hun Solo, der lige præcis arbejder for at få kvinder frem i rampelyset.

- Jeg tror, der er nogle gamle mønstre og vaner som g'ør at det er sådan billedet ser ud. Og derfor tror jeg, at hvis vi snakker om det og kigger på de procedurer, der er i forhold til at booke et lineup, tror jeg godt, man kan lave noget, der er sjovere. Og det er jo også ved at ske mange steder, siger hun.

Festivalleder er opmærksom på udfordringen

Som allerede skrevet, var det kun godt 20 procent af de bands og solister, der optrådte ved årets Nibe Festival, der havde en kvinde med på scenen og festivalleder Peter Møller Madsen indrømmer da også blankt, at det kunne være bedre:

- Jeg ved godt at 20 procent absolut ikke er prangende. Til gengæld har jeg været rigtig glad for alle de kvinder, der har været på scenen - om det så har været bag trommerne eller mikrofonen, lyder det fra festivallederen, der er sikker på at den store opmærksomhed på den skæve fordeling er gavnlig. Ifølge ham handler det dog også om, at kvinderne selv skal komme på banen.

- Jeg tror, man er igang med en rigtig sund proces ved også at bevidstgøre det for kvinderne selv, at de måske skal turde sætte sig ved et trommesæt og ikke partout skal stå i front, siger Peter Møller Madsen og fortsætter:

- Jeg tror, det er en stor generel proces, der skal køre. Lige fra musikskolerne og efterskolerne og blive mere bevidst om det. Det kan også være man skal se på om fordelingen på pladeselskaber, ved agenturer, blandt bookere og så videre, er den rigtige.

Han understreger, at der absolut ikke er nogen, der aktivt modarbejder at flere kvinder træder op på de store scener og han vil gerne selv gå forrest med nye initiativer - hvis det giver mening.

- Til gengæld så vil jeg også være den første til at bakke, når det ikke giver mening og jeg synes for eksempel ikke, det giver mening at snakke kvoter. Men når der er potentiale, som der er med Tundra, der har en fantastisk sangerinde, så er jeg med.

Vi ville gerne have talt med leder af Skråen Jørgen Nissen, som står for at arrangere Fredagsfest og Skovrock, om denne historie, men han havde ikke mulighed for at deltage.

Se hele interviewet med festivalleder Peter Møller Madsen

 

Seneste nyt

fra Nordjylland