Nordjyske svinebønder i økonomisk krise

Lige nu går det historisk dårligt for de danske svinebønder. Stigende priser på foderstof og lave priser på svinekød betyder, at mange landmænd får store underskud. I Sindal koster det en ung landmand dyrt at have svin i besætningen <B>(Mere på TV2/NORD k

Grisene grynter som de plejer i stalden hos Anton Nielsen, men økonomien har fået en anden lyd på Nørre Bratholt ved Sindal.

Hvert år taber den nordjyske svinebonde 1,5 million kroner på sin besætning.

- Jeg synes, det er træls. Lige nu er jeg i en situation, hvor pengene bare fosser ud af kassen, siger svinebonde Anton Nielsen til TV2/NORD.

Landmanden fra Sindal har 350 søer. For hver gris han sender til slagtning, taber han over 300 kroner.

Ifølge nye tal fra Dansk Svineproduktion gør det samme sig gældende for de fleste andre danske svinebønder.

Hos LandboNord, som rådgiver nordjyske landmænd, forklarer man den negative udvikling med en generel samfundstendens, hvor landmændene betaler mere for fodret til dyrene og får for lidt for det kød, de sælger.

- Svinemarkedet er ødelæggende. Landmændene er drænet for kapital i øjeblikket, men derfor er det desto mere vigtigt, at de tror på fremtiden, siger Søren Peider Hansen, som er driftsøkonom i LandboNord.

Landmand Anton Nielsen er dog ikke pessimist. Derfor er han i gang med at udvide sin produktion med nye stalde for i alt 19 millioner kroner.

Se hele historien i TV2/NORD - torsdag klokken 19.30.


Seneste nyt

fra Nordjylland