Nordjyske tun kan blive turistattraktion

Et nyt forskningsprojekt skal finde ud af, hvor stor bestanden af tun er i de danske farvande. Er den stor nok til at man kan tillade fiskeri, venter der landsdelen en turismesucces.

Det vakte opsigt, da to lystfiskere i september 2016 fangede en 400 kilo tung blåfinnet tun i vandet ud for Skagen.

Den gigantiske fisk var den første fanget i dansk farvand i mange år, og begejstringen for tunnens tilbagekomst til de danske have har vakt stor begejstring ved DTU Aquas forskere, der kalder det intet mindre end fantastisk.

Hvor mange tun, der svømmer rundt derude, er der ingen, der ved, men forskerne fra DTU Aqua vil gerne vide det. Derfor er de klar med et projekt, hvor tunnene mærkes, så udviklingen i bestanden kan følges tæt.

Og hvis man er lystfisker bidt af en gal tun, kan man hjælpe. Forskerne vil nemlig gerne have lystfiskere med den rette mængde erfaring til at fange tunene for sig. Derefter vil de blive mærket og genudsat.

Hos Turisthus Nord, der er en sammenslutning af turistkontorerne i Skagen, Frederikshavn og Sæby, ser man både på kort og lang sigt et stort turistpotentiale i tunnens tilbagevenden.

- Det kan helt sikkert være interessant for mange at deltage og følge med i DTU Aqua-projektet, både for at opleve selve mærkningen, men også se resultaterne, udtaler René Zeeberg, der er direktør i Turisthus Nord.

At følge med i projektet har turistpotentiale på den korte bane, mens den helt store drøm om at blive et lystfiskermekka har anderledes lange udsigter. Det er nemlig ulovligt at fange tun i Danmark lige nu. Overfiskeri var grunden til at den prægtige fisk forsvandt fra vores farvande i 50'erne og 60'erne.

Men hvis DTU-projektet på sigt viser, at bestanden er god og i vækst, håber fiskerne, man kan kan indføre kvoter. Det vil, vurderer Turisthus Nord, kunne gøre Skagen til en kæmpe attraktion for lystfiskere, der vil kaste sig ud i de ofte timelange kampe mod de enorme fisk.

Samtidig vil det kunne kaste bibeskæftigelse af sig, for der skal nemlig bruges specielt udstyr og specielle både, når tunen skal hales ind. Derudover kommer der indtægter fra selve fiskeriet og det faktum at Skagen som fiskedestination med et får udvidet sæsonen med flere måneder.

- Tunfiskeri er jo noget, der kan tiltrække lystfiskere fra den anden side af jorden. Dertil kommer alle de turister, der bare gerne vil se de kæmpestore tun. Det åbner helt nye muligheder for Skagens potentiale som attraktiv og international kystferieby, siger René Zeeberg

Fakta: Blåfinnet tun

  • Den blåfinnede tun er den største af tunarterne.
  • Fisken kan blive op til tre meter og veje op mod 680 kilo.
  • Blåfinnet tun findes i store dele af Atlanterhavet og i kystnære områder i Middelhavet.
  • Bestanden af blåfinnet tun har i en årrække været stærkt nedadgående på grund af overfiskeri.
  • Tilbage i 50'erne og 60'erne var der en egentlig tunindustri i Skagen, men tunnen forsvandt fra de danske farvande og er først nu vendt tilbage.

 


Seneste nyt

fra Nordjylland