Nordmænd bliver i fængsel: Landsretten stadfæster Aalbæk-dom

00:30

Vestre Landsret i Viborg. Foto: Mette Kristensen

1 af 2

Landsretten i Viborg stadfæster byrettens dom i Aalbæk-sagen, og derfor skal fire nordmænd fortsat tre et halvt år i fængsel.

Fredag faldt der endelig dom over de fire nordmænd, der i januar 2013 forsøgte at smugle 250 kilo hash fra Danmark til Norge.

En enig landsret i Viborg stadfæstede dommene fra byretten i Aalborg. Dermed skal de fire nordmænd i fængsel i tre år og seks måneder hver og udvisningen står også ved magt.

Fra Landsretten i Viborg kan vores reporter Mette Kristensen berette, at der ikke var de store reaktioner fra de fire dømte nordmænd, da dommen blev stadfæstet.

Den 39-årige nordmand, som ved Retten i Hjørring blev idømt fængsel og udvist af Danmark for sin rolle som bagmand i sagen, udtalte sig sidste mandag for første gang. Her fortalte han sin version af den dramatiske aften på Aalbæk havn.

I landsretten i Viborg var der indkaldt tre ekstra vidner, der forklarede, at den 39-årig bagmand ikke var til stede under smuglingen, men det fandt retten utroværdigt.

- Jeg er lidt overrasket over den hårde dom. Det undrer mig, at man vælger at se bort fra de tre vidners forklaringer, siger den 39-åriges advokat Mette Grith Stage.

Anderledes tilfreds er anklagemyndigheden.

- Vi gik efter en skærpelse på fire år, men jeg er godt tilfreds med, at retten fandt de tre nye vidner utroværdige, siger Klaus Meynby Lund, der er senioranklager for statsadvokaten.

De fire nordmænd er dømt for at have forsøgt at smugle 250 kilogram hash fra Aalbæk Havn 6. januar 2013. Smuglingen blev forpurret, da Nordjyllands Politi i samarbejde med politiets aktionsstyrke slog til på Aalbæk Havn. Her blev to nordmænd anholdt og en tredje dræbt i forsøget på at undslippe politiet. Siden blev den 39-årige og yderligere to mænd anholdt og varetægtsfængslet.

Den 39-årige nordmand ankede sin dom fra byretten til frifindelse. Dette gjaldt også for en af de andre dømte nordmænd, mens de to øvrige dømte ankede deres dom til formildelse.

Sagen kort:

Dramaet startede omkring klokken 21 søndag den 6. januar. En 49-årig mand sejlede ind i Aalbæk Havn, hvor to andre mænd på henholdsvis 27 og 36 år ventede på kajen. Båden skulle transportere 260 kilo hash med en gadeværdi på 25 millioner norske kroner fra Aalbæk til Norge.

Politiet havde fået et tip fra deres norske kollegaer om smugleraktionen, så de lå på lur ved havnen. Norsk politi havde placeret en gps på båden, så de vidste præcis, hvor båden med den 49-årige mand befandt sig.

Da politiet gav sig til kende, forsøgte de tre mænd at stikke af i båden.

Men politiet og Frømandskorpset lå også klar i en båd ude på vandet, hvor smuglerbåden blev vædret. En betjent fra PET's aktionsstyrke, AKS, hoppede fra Frømandskorpsets båd over i båden til de norske smuglere.

Her kom det til ildkamp, og den 49-årige nordmand sårede en betjent fra aktionsstyrken med to skud i lysken. Politiet besvarede ilden og dræbte manden med skud i hovedet og brystet.

En anden gerningsmand blev såret af et skud i brystet, mens den tredje slap uden skrammer.

Flere nyheder fra TV2 Nord