Nu er der frit slag for valgplakater

Man behøver ikke længere at søge om lov til at hænge valgplakater op.

De kommende dag vil lygtepæle, master og vejtræer landet over blive "pyntet" med spraglede valgplakater for de lokale folketingskandidater. Og det forestående folketingsvalg bliver det første med helt nye og ens regler for ophængning af valgplakater på veje og gader.

Her i Nordjylland er de nordjyske kandidater allerede godt i gang med at sætte de første valgplakater op rundt omkring i regionen.

Hidtil har det været kommunalbestyrelsen, der afgjorde blandt andet tidspunktet for, hvornår plakaterne måtte hænges op. Men sådan er det ikke længere.

Ifølge de nye regler, behøver man nemlig ikke længere at søge om tilladelse til at hænge valgplakater op. Det skyldes, at Folketinget i april vedtog en ændring af lov om offentlige veje og private fællesveje.

Hvis valgplakaten ikke er større end 0,8 kvadratmeter, kan man frit hænge den op på for eksempel master og vejtræer, hvis plakaten ikke dækker for færdselstavler og lignende. Større plakater kræver dog fortsat en tilladelse.

Eneste krav til plakaterne er, at de skal være forsynet med navn og telefonnummer på den person eller partiorganisation, der står bag ophængningen. Plakaterne må hænges op fra den fjerde lørdag før valgdagen og skal pilles ned senest otte dage efter valget.

Kommunen og politiet kan altid nedtage forkert ophængte plakater, og hvis der er skade på træer eller master, kommer den, der står bag ophængningen, til at betale skaden.

Reglerne indebærer også, at ingen kommune længere, som for eksempel Aarhus har gjort, kan kræve at holde midtbyen fri for valgplakater, hvis de nye regler følges.

/ritzau/


Seneste nyt

fra Nordjylland