Nu er det igen lovligt at bruge falke til jagt

Fremover kan jægere tage falken med, når der skal jages fasaner og andre mindre dyr. Rovfugle er nemlig atter godkendt som jagtdyr.

Falke, ørne og høge har været forbudt at bruge til jagt i 50 år, men ikke længere. For fra i dag er loven ændret, så det igen er muligt at bruge fuglene til jagt: 

- Det er noget af det største, der er sket i Ørnereservatets historie, for det er noget, vi har arbejdet for, så det er en helt genial dag, siger Peter Frank Wenzel, der er falkoner og daglig leder af Ørnereservatet i Bindslev. Han glæder sig til at komme ud på jagt med sin falk, Slanni, der er en 1-årig islandsk jagtfalk: 

- Det er sådan med falkejagt, at det er ikke sikkert, at man kommer hjem med et bytte, men det er selve oplevelsen med at gå ud i naturen med sin jagtkammerat (falken, red.) og opleve alt det, der er i den spændende natur, fortæller han. 

Det er dog ikke alle, der må bruge falke til jagt. Det kræver, at man er uddannet falkoner, og det er en uddannelse, der tager flere år. Derudover skal falken være en jagtfalk, der er trænet til at jage. 

Rovfuglene må bruges til jagt af mindre dyr som ænder, harer, kaniner og fasaner. De må ikke bruges til jagt af større dyr, for dyrene skal være små nok til, at de kan dræbes hurtigt og smertefrit af rovfuglen. 

quote Det er noget af det største, der er sket i Ørnereservatets historie, for det er noget, vi har arbejdet for, så det er en helt genial dag.

Peter Frank Wenzel

Men det er ikke alle, der er tilfredse med den nye lovændring. Dansk Ornitologisk Forening, Dansk Pattedyrsforening og Dyrenes Beskyttelse er imod at bruge rovfugle til jagt. 

- Det at holde rovfugle er et indgreb mod fuglens natur. Derfor mener vi, at en udvikling mod at flere holder rovfugle for at gå på jagt er et helt forkert skridt at tage i et samfund som det danske, siger Egon Østergaard, der er formand for Dansk Ornitologisk Forening, til TV Midtvest.

Falken får en hætte på hovedet, der afskærmer dens syn, når den skal med på jagt. Hætten bliver taget af, når der er et bytte, den kan jage. Peter Frank Wenzel mener ikke, at det er dyreplageri at have falken med på jagt. Han mener derimod, at det er godt for fuglen: 

- Når falken er vant til at få hætten på, så ved den også, at den kommer af igen, når den skal på træning eller jagt, så det er faktisk noget, den glæder sig til, siger han. 

Fakta: De nye regler for jagt med rovfugle

  • Jagt og regulering med rovfugle skal som udgangspunkt følge jagtlovgivningens almindelige regler, med mindre andet fremgår af bekendtgørelsen.
     
  • Alle rovfugle, der lovligt må holdes i fangenskab, må anvendes, bortset fra hybrider.
     
  • Falkonérer skal lovligt holde og træne én eller flere rovfugle, have gyldigt jagttegn, bestå en skriftlig falkonerprøve samt have påtegning om ret til jagt med rovfugle på jagttegnet.
     
  • Egnede rovfugle må anvendes til jagt og regulering på følgende arter: Bramgås, krage, råge, husskade, måger, svømmeænder, troldand, taffeland, hønsefugle, vadefugle, duer, blishøne, hare og vildkanin. Ved egnede forstås rovfugle, hvis størrelse og adfærd passer til byttedyret, således at byttedyret aflives så hurtigt og smertefrit som muligt.
     
  • Rovfugle skal under træning, ved jagt og ved regulering være forsynet med egnet sporingsudstyr, f.eks. radio- eller GPS-sender.
     
  • Falkonérer skal indberette, hvor meget vildt, der er nedlagt med rovfugle, herunder hvilke arter af rovfugle, der er anvendt, hvilke arter af byttedyr, hver rovfugl har nedlagt og antallet af hvert byttedyr.
     
  • Senest efter fire år skal reglerne i bekendtgørelsen evalueres.
Kilde: Jaegerforbundet.dk

Seneste nyt

fra Nordjylland