Nu er hemmeligheden ude: 1600 år gammel selvbiografi er gravet frem

Foto: Christian Henriksen

De har holdt kortene tæt til sig på Vendsyssel Historiske Museum. De har nemlig siden efteråret været i besiddelse af en 1600 år gammel guldskat.

Nu kan de endelige løfte sløret for en velbevaret hemmelighed på Vendsyssel Historiske Museum. De er i besiddelse af en speciel, gammel guldmønt, og de har holdt fundet af den hemmelig siden efteråret 2016.

- Det er en ganske sjælden brakteat af guld. En religiøs smykkemønt fra mellem ældre og yngre jernalder. Fra omkring 400 efter Kristi fødsel, lyder det fra museumsinspektør Jeppe Boel Jepsen.

Mønten blev fundet på en mark i Måstrup ved Mosbjerg af en amatørarkæolog, der efterfølgende leverede den til museet.

- Det er ikke en underdrivelse at sige, at i de næste tre timer efter, at han havde afleveret dem, blev der ikke lavet ret meget. Alle stod bare og jublede, fortæller museumsinspektøren.

Der bliver pudset og poleret i kælderen under Vendsyssel Historiske Museum, for snart skal mønten vises frem til publikum.  Foto: Christian Henriksen

Vendsyssel Historiske Museum modtog også en brakteat for 40 år siden. Den er nu på Nationalmusset. Den nye af slagsen skal først præsenteres for omverdenen i Hjørring, og brakteaten er ganske betydningsfuld.

- I det her tilfælde står der: Audwin, forvalteren, lavede den. Det var noget af en overraskelse for os. Det er jo en slags levnedsbeskrivelse, og dermed betragter vi den som værende Vendsyssels hidtil ældste selvbiograf, siger Jeppe Boel Jepsen.

Guldmønten afslører dermed også breaking news på navnefronten.

- Audwin er så også den ældste vendelbo, som vi har et navn på.

Udstillingen af brakteaten bliver Vendsyssel Historiske Museums dyreste nogensinde. Der er blandt andet købt specielle montrer ind til udstillingen, hvor temaet er fortidens elite.

Flere nyheder fra TV2 Nord