Else kunne ikke fordrage jazz: Nu har hun ansvaret for 70.000 jazzplader

Bibliotekaren på Center for Dansk Jazzhistorie elsker i dag sit arbejde. Som så mange andre fik hun øjnene op for det helt særlige ved jazz. Mandag aften hyldes Danmarks største talenter ved DMA.

Der var engang, hvor tonerne skar i hendes ører. Hvor jazzen lød som en ridset plade, der kørte i hak. Og hvor hun bare bad til, at kattejammeren ville stoppe.

Hvor det slet, slet ikke stod skrevet i kortene, at Else Egeberg skulle komme til at nyde jazz, og endda slet ikke arbejde med den i alle sine vågne timer.

Men det var dengang.

I dag er tonerne skiftet, og for Else Ejeberg er der kun én rigtig genre at sætte på anlægget for at smøre øregangen - nemlig jazz. Hun er bibliotekar på Center for Dansk Jazzhistorie.

- Det er jo lidt spøjst, fordi for 15 år siden hørte jeg overhovedet ikke jazz og syntes, det var noget forfærdeligt noget, der slet ikke hang sammen, og der var ikke melodi i. Når jeg gik forbi Tores (centrets direktør, red.) kontor, tænkte jeg: Han ku' da bare tage og skrue ned. Så blev jeg shanghajet til at registrere samlingen, og det er lidt mærkeligt at registrere en samling og så ikke lytte til den. Så jeg bevægede mig langsomt (over til at kunne lide jazz, red.), og i dag tror jeg ikke, der er så forfærdeligt meget, jeg ikke kan holde ud at høre, fortæller hun.

Hør bibliotekar på Center for Dansk Jazzhistorie, Else Egeberg, fortælle, hvordan hun kom til at elske jazz.

TV2 Nord har talt med Else Egeberg i anledning af uddelingen af fem prestigefyldte priser under Danish Music Awards Jazz mandag 18. november.

Her hylder jazzmusikken sine største talenter. Og der uddeles også to særpriser: Årets nytænkende koncertoplevelse og P8 Jazz-prisen, der hylder ildsjælene bag scenen.

Showet er arrangeret af JazzDanmark og bliver afholdt i Bremen Teatret i København. I samme anledning sender vi her på TV2 Nord en hel jazzaften direkte fra selve showet - og en musikalsk særudgave af Fokus.

Jazztalent: - Jeg blev voksen og begyndte at høre jazz

Ingen nordjyske jazzmusikere er nomineret til de fem priser. Men den verdenskendte bassist Kenneth Dahl Knudsen fra Arden skal optræde under showet.

Et andet lysende nordjysk talent er 20-årige Casper Hejlesen. Han har vundet Årets Nordjyske Jazznavn i 2019, Klaverstemmerens Musikpris og Spar Nord Hjørrings Kulturpris.

Ligesom bibliotikaren Else er heller ikke han i tvivl om, at det er smør for øregangen, når jazzen flyder ud af højttalerne. Også for ham var passionen for jazz en rejse fra én genre og hen til en anden.

- Det startede med, at jeg godt kunne lide rock og metal, men efterhånden som jeg blev ældre, begyndte jeg at lytte meget til blues og komme til blues-jams i et par år. Så kørte jeg træt i det og opdagede så jazzen. Jeg blev voksen, siger han med et grin.

20-årige Casper Hejlesen er et af Nordjyllands største talenter inden for jazzmusik. Hør ham fortælle, hvad han elsker ved genren.

Hos Else Egeberg på Center for Dansk Jazzhistorie i Aalborg findes et sandt mekka for jazz-elskere.

- Der er ingen, der er så heldig som mig, at have sådan et arbejde, siger hun - her kan hun fordybe sig i pladerne i timevis.

For der er mange. 70.000 grammofonplader og 40.000 cd'er. Deruodver huser centret breve, billeder, videoptagelser og andre effekter, der alle skal bevares som en del af kulturarven. Og så forsker man også her i jazz.

Jazzsaxofonisten Ben Webster er en af Elses favoritter.

- Han spiller en saxofon, så man kan komme til at græde. Det gør han også selv, når han spiller. Han er blevet spurgt flere gange: Hvorfor sidder du dog og græder? Jamen, det er fordi, jeg spiller så smukt, siger han. Og det gør han, maler hun et billede af.

- Han snakker gennem den saxofon. Måske lidt for meget sød strygermusik i baggrunden, men hans saxofon er ikke til at stå for.

- Jazz er en god måde at udtrykke sig selv på - meget legende og sjovt, supplerer Casper.

Else Egeberg styrer den enorme pladesamling hos Center for Dansk Jazzhistorie med hård hånd.

Se med til jazzaften på TV2 Nord - mandag 18. november

I anledningen af prisuddelingen Danish Music Awards, der løber af stablen mandag 18. november, har vi dedikeret sendefladen til jazz.

 

Her er programmet:
 

Klokken 19.45: Rød løber-arrangement: Sidst i nyhedsudsendelsen varmer vi op til DMA Jazz sammen med den 20-årige prisvindende jazzmusiker Casper Hejlesen og direktør for Center for Dansk Jazzhistorie i Aalborg Tore Mortensen. Vært: Pia Kjelgaard Beltoft.

 

Klokken 20-22: Direkte fra Danish Music Awards Jazz, der afholdes i Bremen Teatret i København.

 

Klokken 22.15: Magasinet Fokus i en særudgave om jazzen gennem 100 år - og om dens udbredelse i Nordjylland. Vært: Pia Kjelgaard Beltoft

 

Her kan du se hele Fokus-udsendelsen om jazzens historie gennem 100 år:

 

 


Seneste nyt

fra Nordjylland