I sommer var det tørken: Nu kommer regnen til at koste afgrøder for landmændene

Den ekstremt regnfulde marts begynder nu at få konsekvenser for de nordjyske landmænd, fordi vandløb går over deres bredder.

Marts 2019 kan gå over i historiebøgerne som den mest regnfulde marts nogensinde. Og det kan ikke kun ses i regnmålerne rundt omkring, men også i det nordjyske landskab. 

Blandt andet ved området omkring Ryå er der meget vand. Rigtig meget vand endda. Flere steder er vandstanden steget så kraftigt, at vandet har spredt sig ud over de omkringliggende marker, så det næsten er svært at se, hvad der er oversvømmet mark, og hvad der er den oprindelige å. 

- Den har altid gået lidt over bredderne, men slet ikke, som den gør nu. Det er meget, meget værre, fortæller landmand Niels Erik Larsen, der er landmand og har marker omkring Ryå.

Og det kan komme til at koste ham. I sommer var alt for tørt, men for meget vand kan altså også sætte gang i de negative tal på bundlinjen.

- Sandsynligvis kommer vi til at omså de der marker, for det har stået for længe. Havde det bare stået sådan i en eller to dage, så havde det ikke betydet noget, men det har været sådan i over en uge nu, fortæller Niels Erik Larsen. 

Der er lige nu et arbejde i gang med at oprense Ryå. Det er dog ikke hele åen, der er blevet renset endnu. Det er kun den nordlige del af vandløbet, man er nået igennem. 

- Det er til stor skade for miljø og CO2-udledningen, så derfor er det vigtigt, at vi får tingene lavet i en tilstand, og vi får Ryå renset op, så vi undgår de her oversvømmelser, fortæller Carsten Søborg Andersen, der er næstformand i Jammerbugt Vandløbslaug. 

Det er blandt andet Jammerbugt Kommune, der står for arbejdet med oprensningen af Ryå. De mener dog ikke, at en færdig oprensningen af Ryå ville have reddet området for oversvømmelser i denne omgang. 

- Vi er ikke færdige med at rense op endnu, men det er i hvert fald bedre, end det er for bare et par år siden, og det er den indsats, vi gør lige nu. Men de ved, og jeg ved, at vi får aldrig en Ryå, der er tør, når det har regnet så meget, som det har gjort på det sidste, fortæller formand for teknik- og miljøudvalget i Jammerbugt Kommune, Jens Christian Golding (S). 

Det er planen, at Ryå skal oprenses i løbet af sommeren. 


Seneste nyt

fra Nordjylland