Nu skal søfartsmuséet finde frem til grindehvals dødsårsag

Grindehvalen, der fredag skyllede ind på Sønderstrand i Skagen, er lørdag fragtet til Fiskeri- og Søfartsmuséet i Esbjerg, hvor den skal dissekeres.

Snart bliver vi klogere på, hvad dødsårsagen har været for en mandlig grindehval, der fredag formiddag skyllede ind på Sønderstrand nær Skagen. 

Grindehvalen ser ellers ud til at have været velfodret skal nu dissekeres tirsdag, så biologerne kan blive klogere på hvalens sidste dage. 

 
 
Foto: Vibeke Birk / Fiskeri- og Søfartsmuseet

- Det er rigtig spændende. Hvalen vejer mere end halvanden ton, og de fleste af de hvaler, jeg har været med til at dissekere, har været meget magre. Men den her ser ellers ud til at være i god form, siger Charlotte Bie Thøstesen, museumsinspektør og biolog hos Fiskeri- og Søfartsmuséet i Esbjerg.

Hvalen blev lørdag formiddag fragtet fra det nordjyske til muséet i Esbjerg, hvor den nu ligger i museéts gård og venter på at blive opduceret tirsdag. Det er muligt for gæster at komme forbi gratis og kigge på hvalen samt være med til dissekeringen. 

- Grindehvalerne er et sjældent syn i Danmark, men det sker indimellem, at de kommer forbi vores bredder. Nu skal vi bruge kadaveret til at blive klogere på grindehvalerne, siger Charlotte Bie Thøstesen.

Når hvalen er blevet dissekeret, skal skelettet maceres, hvilket betyder, at alt vævsmateriale bliver fjernet. I første omgang skal hvalen så opmagasineres, og hvis muséet får bevilliget penge, kan den komme op og hænge til udstilling.

- Men det vigtigste er at sikre sig vævsprøver til eventuelle fremtidige projekter. Vi bruger prøverne til at måle på kryds og tværs og sammenligne med andre hvaler, der er strandet enten i Danmark eller i udlandet, siger Charlotte Bie Thøstesen. 


Seneste nyt

fra Nordjylland