Ny affaldsordning tvinger Eva til at slæbe tunge containere op ad stejle trapper

Den nye affaldsordning i Aalborg Kommune giver problemer for borgere i gamle byhuse. De skal forcere stejle trapper for at få containerne ud på gaden, og Aalborg Renovation vil ikke bidrage til en bedre løsning.

Eva Lund og de andre beboere i hendes opgang i Reberbansgade skal ud på et forhindringsbeløb, når de skal have sat de nye skraldespande fra Aalborg Kommune ud på gaden til tømning. Den lave kælderskakt med stejle trapper kan hun ikke komme igennem med en fyldt skraldespand.

- Jeg kan højst gå tilbage gennem skakten med en tom skraldespand, der ikke vejer så meget, men det holder også hårdt, siger Eva Lund.

Skraldespanden bliver i stedet for kørt gennem haven - hvis der ikke er sne -, hen ad et stisystem, ind i naboernes have og gård, ud gennem deres port og videre på fortovet tilbage til hendes egen fordør. 

Ser kun en løsning - vil have affaldssækken tilbage

For Eva Lund er der kun én løsning på problemet. Beboerne vil have den gamle brune affaldssæk af papir tilbage.

- De var til at håndtere. Vi kunne løfte dem, og så skulle de ikke stilles tilbage igen, siger Eva Lund.

95 husstande har fået dispensation til at beholde de gamle brune papirsække, men i Reberbansgade må de kun bruge de nye skraldespande.

quote Jeg ved godt, at kommunen drømmer om at skraldet skal graves ned i jorden i containere, men det kan vi ikke rigtigt bruge til noget lige nu.

Eva Lund, Reberbansgade

Ingen dispensation til Eva

Aalborg Renovation kan ikke hjælpe beboerne i opgangen i Reberbansgade.

- Vi vurderer i de enkelte tilfælde, om de fysiske forhold gør det muligt at flytte en container. Der gives kun tilladelse til at bruge de brune sække, hvis skraldet kun kan bæres gennem selve boligen for at komme ud på fortovet, siger sekretariatsleder, Rasmus Simonsen,

- Det vil sige, at vi kun kan få vores skrald ud til tømning, hvis man er mobil, adræt og har godt med kræfter. Jeg ved godt, at kommunen drømmer om at skraldet skal graves ned i jorden i containere, men det kan vi ikke rigtigt bruge til noget lige nu, for den drøm tager jo mange år at få ført ud i livet. Det virker lidt, som om det er et prestigeprojekt, der ikke er helt gennemtænkt. Den her affaldsordning skal tilsyneladende bare udføres nu, og så er det rigtigt træls at borgene kommer og fortæller, at det ikke fungerer, siger Eva Lund.

Beboerne i opgangen vil ikke lade containerne stå fast ude på fortovet.

- Den løsning duer ikke på grund af faren for hærværk og forrådnelse, når varmen kommer. Og så bliver spandene i øvrigt også brugt som offentlige skraldespande ude på fortovet, siger Eva Lund. 


Seneste nyt

fra Nordjylland