Ny aftale skal øge kontrol med hollandske fiskere: Nordjyske kystfiskere er skeptiske

Kystfiskerne i Thorupstrand byder Folketingets fiskeritiltag velkomne, men vil se dem virke, før de tror på det.

Øget satellitovervågning, ensrettet fangstregistrering og en intensiveret kontrol af skibene - til lands og på vandet. Sådan lyder de tre hovedpunkter i den aftale et flertal i Folkeringet er blevet enige om, og som skal dæmme op for det ulovlige fiskeri i Skagerrak, man mistænker hollandske bomtrawlere for at stå bag.

I flere år har kystfiskerne i Thorupstrand forsøgt at råbe politikerne op for at få gjort noget ved problemet, der ifølge dem selv, truer dem på deres levebrød, og nu ser der altså ud til at ske noget. Alligevel vil de fiskere, TV2 Nord mødte i Thorupstrand lørdag, se det, før de tror det.

- Vi har ikke så meget tiltro til dem altid, fortæller Jan Olsen, der er formand for Thorupstrand Fiskeriforening og selv ejer en båd på stranden.

- Vi ved ikke hvordan det bliver, før de får styr på det hele, og det er problemet. De laver nogle tiltag, og så bliver det hele ikke til så meget alligevel, siger han. 

Alle skal overholde reglerne

Karen Ellemann (V), der er fiskeriminister, udtalte i en pressemeddelelse fredag, at alle fiskere skal overholde reglerne uanset nationalitet. Hun vil nu sikre, at der kommer øget fokus på at komme det ulovlige fiskeri til livs, og man vil sammen med Holland se på, hvordan reglerne skal ensrettes.

Og det er noget af det, der skal til, hvis man spørger fiskerne i Thorupstrand. I dag skal de danske, norske og svenske fiskere melde deres last ind, hver gang de krydser grænsen mellem Skagerrak og Nordsøen.

Det skal de hollandske fiskere kun gøre en gang i døgnet, så de kan fiske stort i det attraktive Skagerrak, sejle ind i Nordsøen og melde ind, at det er der, deres bomtrawl har hevet alle fiskene ind.

- Det kan ikke passe, at de 15-20 bomtrawlere, der ligger i Skagerrak ikke har fanget mere end det de siger. Det er ikke mere end hvad fem både her fra Thorupstrand fanger tilsammen, og det kan ikke betale sig i brændstof, hvis ikke de fangere mere, så der er nogle tal, der bliver fiflet med, vil jeg sige, lyder det fra Jan Olsen.

- De (hollandske fiskere red.) skal have lov at fange de tons de har i Skagerrak, men de skal ikke fange mere, lyder det videre fra fiskeriformanden. 

Kontrolskib skal holde øje med hollændere

Et af tiltagene i den nye aftale lyder, at der skal indsættes et kontrolskib, der skal holde øje med fiskeri-fartøjerne, der arbejder i Skagerrak og Nordsøen, og det kan ifølge Jan Olsen være et effektivt værktøj til at komme det ulovlige fiskeri til livs.

- Det skal være i Hanstholm. Det er grænsen mellem Nordsøen og Skagerrak, og så kan det gå ud og kontrollere.

- Der skal styr på det, så der ikke kan snydes og så kan vi være tjent med at fiske allesammen, slutter Jan Olsen. 

 


Seneste nyt

fra Nordjylland