Ny analyse: Vandmiljøplan kan tvinge landmænd til at afvikle landbrug

Miljøstyrelsens vandmiljøplan kan tvinge nordjyske landmænd til at opgive store dele af deres jord. Det kan betyde at landbrugene må dreje nøglen om.

Miljøstyrelsens vandmiljøplan, der frem mod 2021 og 2027 skal skære ned på kvælstofudledningen i danske søer, fjorde og have, kan få store konsekvener for de nordjyske landmænd, der ligger tæt på Limfjorden. Det viser en ny opgørelse SEGES har lavet for en sammenslutning af landboforeninger og familielandbrug i Limfjordsoplandet. 

 Vandmiljøplanen betyder, at landmændene er nødt til at tage store dele af deres jord ud af drift. Det er en del af indtægtsgrundlandet, og det kan betyde, at landmændende må vinke farvel til deres bedrifter. 

- Det er rigtig, rigtig meget jord, der skal tages ud omkring Limfjorden. Mindst ligeså store procentdele som ved Norsminde Fjord, siger landskonsulent hos SEGES, Søren Kolind Hvid, der henviser til, at 48 procent af jorden omkring Norsminde Fjord skal tages ud af driften. 

Det er landboforeninger og familielandbrug, der er gået sammen om at få SEGES til at udarbejde rapporten. De har nu lagt en strategi for, hvordan de skal håndtere situationen. 

- Vi gør alt, vi kan for at få bremset det her. Det vil få fatale konsekvenser for hele samfundet omkring fjorden. Det betyder fuldt stop for investeringer, udvikling, vækst og arbejdspladser, hvis planerne vedtages i deres nuværende form, siger formand for Agri Nord, Carl Christian Pedersen, der også er formand for den nye Limfjordsgruppe.

Carl Christian Pedersen understreger, at landmændene godt er klar over, at kvælstofudledning i Limfjorden kan have konsekvenser. De mener dog ikke, at det er landmændende, der skal stå for hele reduktionen. 

- Vi stiller os stærkt tvivlende overfor målsætningen. Vi er jo godt klar over, at kvælstof har en påvirkning, men vi kan jo ikke bare lægge hele landbruget brak, og så har det ikke nogen effekt, fordi der er andre ting end landbruget, der påvirker vandmiljøet, fortæller Carl Christian Pedersen. 

Målene i vandmiljøplanen kommer fra EU. Derfor håber Carl Christian Pedersen, at de kan drage nytte af den undtagelsesregel, man kan tage i brug, når EU-lovforslag bliver fore dyre samfundsøkonomisk set. 

- Det vil være oplagt at gøre brug af undtagelsesreglen i det her tilfælde, siger Carl Christian Pedersen.

Et af de steder i Nordjylland, der bliver allerhårdest ramt er ved Lovns Bredning i Vesthimmerlands Kommune. Her skal kvælstofforbruget skæres ned mod op mod 70 procent inden 2027. 

SEGES mener, at der skal kigges på andre alternativer. Man bør blandt andet se på en løsning med en sluse ud mod Nordsøen. Om sommeren vil man med slusen kunne pumpe iltrigt vand i fjorden for at undgå iltsvind, og om vinteren vil man kunne holde vandet ude, så man undgår oversvømmelser.


Seneste nyt

fra Nordjylland