Ny brintfabrik i Hobro er blandt Europas mest avancerede

Et anlæg i Hobro kan i efteråret begynde at lagre den overskudsenergi, der bliver produceret af de danske vindmøller.

Et nyt anlæg, der kan omforme strøm til brint, er på vej i Hobro.

- Det her er en måde at udnytte den overskudsenergiproduktion i Danmark fra for eksempel vindmøller og så lave en god eneriglagring i form af brint. Brinten kan vi tanke på brintbiler, og vi kan også udnytte den til industrier, fortæller Rasmus Vejle, der er driftsleder hos HyBalance, som anlægsprojektet hedder.

Opførslen af anlægget har også vækket opmærksomhed på Christiansborg.

Fredag var der besøg fra transportordfører for Socialdemokraterne, Rasmus Prehn, og Venstres transportsordfører, Kristian Pihl Lorentzen. De ser potentiale i anlægget, der kan omdanne strøm til brint, der kan bruges som brændsel i brintbiler.

- Det er spændende og inspirerende, at det kan lade sig gøre her i Hobro at have et anlæg, der kan producere brint. Fremtiden bliver jo, at vi kommer til at køre mere i brintbiler, og der er også fabrikker, der har brug for brint til produktion, fortæller Rasmus Prehn.

Anlægget er havnet i Hobro på grund af en årelang indsats fra Mariagerfjord Kommune. Det arbejde har nu båret frugt. 

- Det er jo mange år siden, at man i Hobro Kommune vedtog, at man skulle forske i den slags - brændselsceller og brint, og i dag har man investeret over 100 millioner kroner i et anlæg som det her. Så ja - vi er en bestemt en foregangskommune, hvad det angår, fortæller borgmester Mogens Jespersen (V).

Anlægget er et af de mest avancerede af sin slags i hele Europa.

- Teknologien med den her elektrolyseform, det er en af frontløberne i Europa. Der er ikke mange steder, hvor man laver elektrolyse i den her skala. Anlægget skal vise, hvordan vi kan udnytte den, og hvad omkostningerne er ved det, fortæller Rasmus Vejle.

HyBalance forventer, at anlægget kan begynde at lagre de første tanke med brint i oktober måned.


Seneste nyt

fra Nordjylland