Ny demensby indvies i Hjørring Kommune

Torsdag bliver Lundgården Demensby i Vrå indviet. Håbet er, at borgerne med demens vil opleve en roligere, gladere og mere meningsfuld hverdag.

Hjørring Kommunes pilotprojekt Lundgården Demensby er efter flere måneders hårdt arbejde nu klar til at slå dørene op med de nye faciliteter.

Lundgården er et pilotprojekt, som Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget i Hjørring Kommune i marts satte i gang under overskriften ’Liv, glæde og meningsfuldhed for mennesker med demens’. Projektet er inspireret af demensvenlige byer i udlandet.

- I 2014 var vi i Holland for at besøge en demenslandsby, og undersøge muligheden for, hvordan det kunne lade sig gøre i danske forhold, fortæller udvalgsformand Lilli Damsgaard (S) fra Sundheds-, Ældre-og Handicapudvalget.

Og nu er demensbyen altså en realitet.

Demensbyen handler om at skabe et demensvenligt miljø med gode fysiske rammer for mennesker med demens.

quote Med de erfaring er det så meningen, at det skal bredes ud til noget større. Og erfaringerne skal også bredes ud til de øvrige plejecentre i vores kommune

Lilli Damsgaard, socialdemokratiet, Sundheds-, Ældre-og Handicapudvalget, Hjørring Kommune

Når man træder ind af hovedindgangen i Demensbyen, bliver man mødt af lys og liv. Her er blevet indrettet et torv med bænke, træer og en reception. Kunstner Lars Nørgaard har malet stemningsfulde motiver på væggene, der sætter rammerne for både torvet og et indendørs butiksstrøg med blandt andet genbrugsbutik og caféen ’Rottehullet’.

Demensfagligt personale har været med til at fastlægge indretningen.

- Vi valgte Lundgården til pilotprojektet, fordi udendørsarealerne er specielt godt egnet til det. De er indrettet med et ishus, en campingvogn og andet forskelligt, så det passer så godt, siger Lilli Damsgaard. 

Ifølge kommunen giver demensbyen nye muligheder for aktivitet og samvær for borgerne både sammen med deres pårørende og medarbejderne.

Forventningen med pilotprojektet er, at borgerne med demens vil opleve en roligere, gladere og mere meningsfuld hverdag.

Projektet skal køre til og med 2019. 

- Med de erfaring er det så meningen, at det skal bredes ud til noget større. Og erfaringerne skal også bredes ud til de øvrige plejecentre i vores kommune, siger udvalgsformanden.


Seneste nyt

fra Nordjylland