Ny placering til kæmpestort nyt rensningsanlæg

Planlægningen af et nyt stort rensningsanlæg i Mariagerfjord Kommune til 400 milioner kroner skal begynde næsten forfra. Kommunen peger nu for anden gang på en ny placering. Projektet flyttes fra Øster Lovnkær ved Als til industrikvarteret nord for Hadsund by.

Der var smil på læben hos gruppen af naboer i Øster Lovnkær, da TV2/NORD ved middagstid fortalte dem, at det planlagte rensningsanlægget skal placeres et andet sted.

- Det er helt fantastisk, at Mariagerfjord Kommune er kommet til fornuft, siger Gitte Overgaard, Øster Lovnkær.

Ifølge direktøren for Mariagerfjord Kommunes Vandselskab, så er den nye placering ved Ravns Graner på Hvissehøj nord for Hadsund rigtig god.

- Det er så tæt på en ideel placering, som vi kan finde mellem Hadsund og Kattegat, siger direktør, Søren Erikstrup, Mariagerfjord Vandservice A/S.

Den nye placering betyder, at projektet bliver 30 millioner billigere at bygge, og den årlige drift vil også blive 2 - 3 millioner kroner billigere.

- Der er ingen støj og lugtgener inde i skoven, og så kan det rensede spildevand i langt største parten af tiden løbe ud i Kattegat af sig selv, fordi byggeriet ligger 27 meter over havoverfladen, siger Søren Erikstrup.

Umiddelbart mener kommunen ikke, at der er problemer med den nye placering, som ikke kan løses. Men det skal først endelig afklares ved en miljøscreening. Placeringen inde i en skov betyder også, at der langt til naboerne.

- Vi har undersøgt om placeringen kolliderer med drikkevandsindvending, og om jordbundsforholdene er i orden. Det gør den ikke, og så er der langt til de nærmeste naboer, siger Preben Christensen (Soc.dem.), der er formand for Teknik- og Miljøudvalget i Mariagerfjord Kommune.

Efter planen skal rensningsanlægget afløse de ti eksisterende anlæg i kommunen inden 2015. Men allerede i slutningen af 2013 skulle anlægget gerne begynde.

- Hvis vi kan sætte spaden i jorden sidst på året, så skulle vi gerne nå det. Det haster faktisk lidt med at få aflastet specielt 2 af de nuværende rensingsanlæg, siger Søren Erikstrup.

Hvis byrådet godkender den nye placering, så kan kommuneplantillæg og lokalplan være på plads senest til efteråret.


Seneste nyt

fra Nordjylland