Ny rapport: Hver femte job i Nordjylland er skabt i EU’s indre marked

Mindst 20 procent af arbejdspladserne i Region Nordjylland er skabt af lokale virksomheders eksport til EU’s indre marked, viser en ny analyse.

Dansk know-how, varer og services sendes i en lind strøm fra virksomheder i Nordjylland til kunder i lande i EU’s indre marked.

Netop den eksport har ifølge en ny analyse fra Erhvervsministeriet skabt mindst 20 procent af de lokale arbejdspladser i Region Nordjylland.

Danske virksomheders handel med andre EU-lande har ifølge rapporten også betydet, at en gennemsnitsfamilie med to voksne har fået 65.000 kroner mere til forbrug om året.

- By eller land, det indre marked giver et boost i alle landets lokalområder. Både danske virksomheder og danske familier har gavn af et velfungerende indre marked i Europa, hvor virksomhederne kan operere uden alt for mange besværligheder, siger international chef i Dansk Byggeri, Henriette Thuen. 

- Det er nok de færreste, der til hverdag tænker over, at mange af vores arbejdspladser eksisterer netop på grund af de fordele, som det indre marked giver vores virksomheder. Og det uanset, hvor i landet vi befinder os.

Gavner eksporten for små virksomheder

De to virksomheder Komproment og Komproment Danish Building Design ApS, der begge ligger i Svenstrup syd for Aalborg, fremstiller bæredygtige tag- og facadesystemer, der kan genbruges.

Virksomheden eksporterer blandt andre til Norge, Sverige, Holland, Storbritannien, Tyskland, Østrig, Schweiz, Italien og Lichtenstein. Det giver fast arbejde til 18 ansatte i virksomheden i Aalborg.

- Komproment ville være en meget lille virksomhed uden det indre marked, og vi ville heller ikke have de samme muligheder for at vækste fremover - hverken hvad angår kunder eller ansatte, siger Niels Heidtmann, eksportdirektør og partner hos Komproment. 

- Der bliver slet ikke bygget nok i Danmark til, at vi ville kunne vokse så meget og så hurtigt, som vi har gjort. Og selvom der i Danmark også er en interesse for at bygge bæredygtigt, så er interessen endnu større uden for Danmarks grænser. Så fordi vi fra starten satsede på det internationale marked, har Europa også fået øje på os,

I alt er 578.000 danske job forbundet med eksport af varer eller services til det indre marked.

Du kan læse mere om rapporten fra Erhvervsministeriet på linket her


Seneste nyt

fra Nordjylland