Ny rapport: Nordjyske kyster udsættes for voldsom erosion

For første gang er risikoen for oversvømmelse og erosion langs Danmarks kystlinje kortlagt.

Hvor risikerer kyst og klit at styrte sammen som resultat af erosion, og hvor kan boligejere med havudsigt risikere at få oversvømmede kældre i fremtiden?

De spørgsmål kan man for første gang få et kvalificeret svar på. Kystdirektoratet har netop kortlagt Danmarks 7.300 kilometer lange kystlinje og sammenfattet det i en 62-siders analyse. 

Og det er de færreste beboere ved vandkantsdanmark, der kan se sig fri for en udvikling som særligt klimaforandringerne har accelereret. 

Kysterosion opstår, når bølger og strøm fører mere sand væk fra kysten, end der tilføres. Dermed rykker kystlinjen gradvist tilbage.

Kystanalysen afslører, at det særligt er de åbne vestlige og nordlige kyster i Jylland og Nordsjælland samt Bornholm, hvor risikoen for bølger og strøm, og dermed kysterosion er størst.  

I 2013 fik stormen Bodil vandstanden til at nå rekordhøjder i visse dele af København, og det er blandt andet indbyggerne i hovedstaden, der må forberede sig på flere gåture med gummistøvler. 

quote Vi har været vidner til, at huse er faldet i vandet, og at huse er blevet oversvømmet som følge af storme, men vi har ikke haft et samlet overblik over, hvor vi kan forvente, at det rammer, og hvordan det ser ud i fremtiden. 

Esben Lunde Larsen (Venstre), Miljøminister

Risikoen for oversvømmelse er størst omkring store og lavtliggende områder nær kysten som København, Køge Bugt, på Lolland-Falster, i Vestjylland og Vadehavsområdet samt visse fjordområder.

Miljøminister Esben Lunde Larsen er tilfreds med den netop offentliggjorte analyse: 

- Vi har været vidner til, at huse er faldet i vandet, og at huse er blevet oversvømmet som følge af storme, men vi har ikke haft et samlet overblik over, hvor vi kan forvente, at det rammer, og hvordan det ser ud i fremtiden. Kystanalysen viser, hvor der skal sættes ind, og jeg styrker nu informationsindsatsen overfor kommuner og grundejere, så de kan bruge resultaterne aktivt, siger Esben Lunde Larsen.

Ministeren understreger, at det fortsat vil være grundejers ansvar at beskytte sin ejendom mod oversvømmelse og nedbrydning fra havet:

- Ansvaret omfatter afholdelsen af udgifterne til opgaven. Dette princip ændres ikke. Men kommunerne spiller en vigtig rolle i forhold til facilitering, prioritering og planlægning af helhedsløsninger, hvor der er behov.


Seneste nyt

fra Nordjylland